natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Skvělá volba, chválí vojáci nové pistole. Armáda přezbrojuje bojové jednotky

    22. března 2023  19:22
    Armáda postupně přezbrojuje jednotky novými pistolemi CZ P-10 C. A vojáci si novou zbraň pochvalují. Je kompaktnější a snadněji se ovládá, tvrdí. Obrana jich pro vojáky u České zbrojovky objednala přes 21 tisíc kusů. Předchozími pistolemi pak budou přezbrojeni aktivní záložníci.  

    Armáda přezbrojuje jednotky novými pistolemi CZ P-10 C z dílen České zbrojovky. | foto: Armáda ČR

    „Nové pistole P-10 C jsou pro nás skvělou volbou,“ uvedl velitel 41. mechanizovaného praporu Jiří Pazděra. Zbraň je podle něj kompaktnější než dosud používaná pistole CZ 75 SP-01 PHANTOM a snadněji se ovládá.

    „Trénujeme s nimi pravidelně a mohu říct, že díky lepší ergonomii jsou velmi pohodlné při držení a dobře se s nimi střílí. Velkým plusem je jejich kompaktní velikost a kapacita zásobníku, kam se vejde 15 nábojů. Určitě jde o moderní pistole, které představují generační posun,“ konstatoval.

    S novými pistolemi už intenzivně cvičí vojáci několika jednotek. Například 4. brigáda rychlého nasazení, 41. a 42. mechanizovaný prapor, 44. lehký motorizovaný prapor nebo 74. mechanizovaný prapor Bučovice.

    Verzí s tlumičem je přezbrojen 43. výsadkový pluk z Chrudimi a 102. průzkumný prapor z Prostějova. V dubnu obdrží další kusy 7. mechanizovaná brigáda nebo 73. tankový prapor Přáslavice, uvedla armáda na svém webu.

    Pistoli P-10 C vyvinula a vyrábí Česká zbrojovka Uherský Brod. Vyniká svou odolností, moderními bezpečnostními prvky, rychlým a intuitivním zamířením a rozměry vhodnými i pro skryté nošení. Dobré hodnocení zbraň dostává nejen od uživatelů v armádě, ale i v civilu. CZ P-10 C byl mimochodem prestižním americkým magazínem Guns&Ammo vyhlášen Pistolí roku 2017.

    Rámcovou smlouvu na dodávku 21 tisíc kusů podepsalo ministerstvo obrany v roce 2020, o další tisíce kusů se celkový počet navýšil podpisem dodatku loni v březnu.

    Podle Jakuba Moravce z Agentury logistiky, která zbraně distribuuje, letos dostanou nové zbraně i další útvary pozemních a vzdušných sil. Bude mezi nimi 13. dělostřelecký pluk, 14. pluk logistické podpory, 15. ženijní pluk, 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany, 21. základna taktického letectva, 25. protiletadlový raketový pluk a další.

    Kompletní přezbrojení na nové pistole by mělo trvat asi dva roky.

    Starší avšak stále spolehlivé pistole CZ 75 SP-01 PHANTOM armáda nevyřadí. Budou jimi vyzbrojeny jednotky aktivní zálohy jednotlivých útvarů a krajských vojenských velitelství, kde nahradí morálně i technicky zastaralé pistole vz. 82 ještě z 80. let minulého století.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media