Náčelník štábu Bečvář končí. Nahradí ho generál Opata

Vydáno 01.03.2018
Novým náčelníkem generálního štábu české armády se od května stane generálporučík Aleš Opata. Oznámila to ministryně obrany Karla Šlechtová. Ve funkci nahradí Josefa Bečváře, kterému končí armádní závazek a už jednou mu byl mandát prodloužen. Návrh na jeho odvolání předloží ministryně vládě příští čtvrtek.  

Generál Aleš Opata | foto: AČR

„Generál Opata má moji plnou důvěru. Velel jednotkám na našem území, kontingentům v misích na Balkáně i Afghánistánu, má zkušenosti z vojenské diplomacie. V jeho osobě bude zachována stabilita a kontinuita armádního velení. A co je pro mě velmi důležité, má mezi vojáky i odborníky velký respekt,“ zdůraznila ministryně v demisi Šlechtová (za ANO).

Ministryně příští čtvrtek ve vládě navrhne, aby Bečvář skončil ve funkci k 30. dubnu. Od 1. května by se měl funkce ujmout Opata. Následující dva měsíce do ukončení závazku má podle ministryně generál Bečváře standardně docházet do práce a předávat funkci.

Náčelníci generálního štábu

  • Karel Pezl
    (květen 1991 - červen 1993) 
  • Jiří Nekvasil
    (červenec 1993 - duben 1998) 
  • Jiří Šedivý
    (květen 1998 - listopad 2002) 
  • Pavel Štefka
    (prosinec 2002 - únor 2007) 
  • Vlastimil Picek
    (březen 2007 - červen 2012) 
  • Petr Pavel
    (červenec 2012 - duben 2015) 
  • Josef Bečvář
    (květen 2015 - dosud) 
  • Aleš Opata
    (jmenován má být od 1. května 2018)

Návrh na výměnu náčelníka generálního štábu Šlechtová ve středu projednala na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Schůzku ale nijak nekomentovala.

„S panem prezidentem jsem včera svůj návrh projednala. Generálu Bečvářovi končí v červnu závazek a já mu moc děkuji za vše, co pro naši armádu udělal. Nejen ve funkci nejvyšší, ale i za desetiletí své vojenské kariéry odvedl velký kus práce,“ uvedla až dnes.

Opatovým prvním úkolem má být reorganizace velení české armády. Šlechtová chce s novým náčelníkem řešit také vyzbrojování včetně několika velkých zakázek, které nabírají zpoždění. Od nových vrtulníků, přes radary a další techniku.

Šlechtová plány na navrhnutí nového náčelníka štábu avizovala v lednu. Josefu Bečvářovi vypršelo funkční období už loni v létě. Předchozí ministr obrany Martin Stropnický kvůli volbám Bečvářovi mandát o rok prodloužil. Jde o běžnou praxi.

Třiapadesátiletý Opata dosud zastával funkci zástupce náčelníka generálního štábu. Vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově, obor teorie řízení a použití bojových jednotek. Působil také na Vysoké škole velení a štábu námořní pěchoty v americké Virginii či na Královské akademii obranných studií v Londýně.

Vojenskou kariéru začal v roce 1987 u 4. tankové divize v Jihlavě, kde se vypracoval na velitele tankového praporu. V 90. letech přešel ke 4. brigádě rychlého nasazení v Havlíčkově Brodě. V roce 1998 se stal zástupcem velitele 43. výsadkového mechanizovaného praporu v Chrudimi. V letech 1999 až 2003 byl pak jeho velitelem. Mezi lety 2004 až 2008 velel celé 4. brigádě rychlého nasazení v Žatci.

Od roku 2009 působí na ministerstvu obrany, nejprve jako ředitel Sekce rozvoje druhů sil, poté jako zástupce náčelníka generálního štábu. V letech 2014 až 2017 byl národním vojenským představitelem na strategickém velitelství NATO SHAPE v belgickém Monsu. Od srpna 2017 se vrátil na pozici zástupce náčelníka generálního štábu.

Účastnil se misí v někdejší Jugoslávii - v Bosně i v Kosovu. V roce 2007 byl velitelem českého kontingentu v misi ISAF v Afghánistánu. Loni v říjnu byl jmenován do hodnosti generálporučíka. Je držitelem dvou francouzských státních vyznamenání, několika českých čestných ocenění a medailí NATO.

inc natoaktual.cz