natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Střídání českých velvyslanců. Do centrály NATO zamíří Konecký, do EU Bärtl

    26. února 2024  18:20
    Novým českým velvyslancem při NATO bude dosavadní vrchní ředitel sekce zahraniční politiky David Konecký a stálým zástupcem ČR při Evropské unii se stane nynější velvyslanec v Lucembursku Vladimír Bärtl. Vyplývá to z informací ministerstva zahraničí.  

    Vztyčení finské vlajky před bruselskou centrálou Aliance (4. dubna 2023) | foto: NATO Photos

    „Letos střídáme velvyslanecké posty na dvou zásadních místech, ve dvou mezinárodních institucích, které jsou základem bezpečnosti a prosperity Česka a našich občanů. Na velvyslaneckém postu při EU bude Česko zastupovat Vladimír Bärtl, velvyslancem na Stálé delegaci ČR při NATO se stane David Konecký,“ uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

    Konecký v centrále NATO v létě vystřídá Jakuba Landovského, který zemi u Aliance zastupuje od srpna 2019. Konecký je kariérním diplomatem na ministerstvu zahraničí. Zaměřuje se na evropské a euroatlantické záležitosti s důrazem na bezpečnostní politiku.

    Od března 2018 zastává pozici zahraničněpolitického ředitele ministerstva. V minulosti řídil odbor společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU. Působil jako český velvyslanec při Politickém a bezpečnostním výboru EU v Bruselu, ředitel odboru společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU v Praze a vedoucí politické sekce české delegace NATO v Bruselu.

    Vedoucím stálého zastoupení při Evropské unii bude od konce roku nynější velvyslanec v Lucembursku Vladimír Bärtl. V Bruselu vystřídá současnou velvyslankyni Editu Hrdou. Diplomatickou kariéru zahájil v roce 1999, působil dříve v Kanadě a ve Francii. Byl také náměstkem na Ministerstvu průmyslu a obchodu v letech 2014 až 2019. V Lucembursku působí od února 2020.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media