natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: bomba v Moskvě a tragická událost slovenské armády

    18. ledna 2021  8:20
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 18. do 24. ledna, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    18. ledna 1957 přistály na základně March AFB v Kalifornii tři bombardéry B-52B po rekordním 45 hodin a 19 minut dlouhém letu. Ten byl součástí operace „Power Flite“, v rámci které tyto letouny dokázaly jako první proudové stroje v historii obletět celý svět bez mezipřistání. Let byl dlouhý 39 147 kilometrů a průměrná rychlost letounů byla 859 kilometrů v hodině. K dokončení rekordy lámající mise byla potřebná 4 tankování za letu. Tankování probíhalo z letounů KC-97 Stratotanker a do této mise bylo zapojeno až 100 těchto „létajících benzínek“.

    Zdroj: This Day in Aviation

    19. ledna 2006 v blízkosti maďarské obce Hejce tragicky havaroval vojenský dopravní letoun An-24 Vzdušných Sil Slovenské republiky, jenž měl přistávat jen o pár minut později na letišti v Košicích. Na palubě se nacházelo 28 vojáků, 8 členů posádky a 7 lidí z pomocného personálu ministerstva obrany z nichž většina se vracela domů z nasazení v mezinárodní misi v Kosovu. Nehodu až zázračně přežil jako jediný nadporučík Martin Farkaš, který se po rekonvalescenci vrátil zpátky do služby k svému útvaru. Vyšetřování, jejichž závěry jsou dnes již odtajněny, neodhalila technickou závadu na 30 let starém stroji, která byla prvotní předpokládanou příčinou neštěstí. Tou byl shledán lidský faktor – chyba pilota. Letos se jedná již o 15. výročí této tragické události.

    Zdroj: ČT24

    20. ledna 1981 skončila krize mezi Spojenými státy americkými a Íránem, když došlo k propuštění 52 amerických rukojmí, kteří byli v Íránu drženi dlouhých 444 dní od 4. listopadu 1979. K jejich zadržení došlo v rámci Íránské islámské revoluce, která měla za následek svržení šáha Muhammada Rezu Pahlavího. Původně dav íránských studentů zadržel na americké ambasádě v Teheránu až 66 osob, ale 14 z nich bylo v průběhu krize z různých důvodů propuštěno. Vojenský pokus o osvobození rukojmích skončil neúspěchem a smrtí 8 amerických vojáků. Ukončení krize dopomohla mediace alžírské diplomacie. Tato krize poškodila americko-íránské vztahy na dlouhá desetiletí.

    Zdroj: Britannica

    21. ledna 1998 vláda Josefa Tošovského jednomyslně rozhodla o přistoupení republiky k Washingtonské smlouvě a vstupu do NATO a v návaznosti na tento krok iniciovala co nejrychlejší projednání a schválení této smlouvy v českém parlamentu.

    Zdroj: natoaktual.cz

    22. ledna 2003 byl ukončen proces restrukturalizace jednotek NATO nasazených v Bosně a Hercegovině v rámci operace SFOR. Racionalizace přítomnosti započala v květnu 2002 a jedním z výsledků bylo snížení počtu nasazených vojáků z původních 19 tisíc nově na 12 tisíc. Mandát mise tato změna nezasáhla, ten zůstal nezměněný ve své podobě přijaté v roce 1995 v rámci Daytonské dohody.

    Zdroj: NATO

    23. ledna 2007 byla podepsána dohoda mezi velením strategické transformace Severoatlantické aliance a francouzským letectvem, která připravila cestu pro certifikaci Centra výjimečnosti pro letecké operace ve Francii. Takzvaná „centra excelence“ jsou národními výcvikovými centry, které byly uznány spojeneckým velením pro transformace jako poskytovatelé vysoce kvalitního vzdělání a výcviku pro euro-atlantickou komunitu.

    Zdroj: NATO

    24. ledna 2011 došlo k bombovému útoku na nejrušnější moskevské letiště Domodedovo. Útok si vyžádal 35 obětí a více než 170 raněných. K činu se přihlásila džihádistická militantní skupina Kavkazský emirát, která měla svou základnu v Čečensku. V souvislosti s útoky byli zatčeni 4 lidé, z nichž 3 obdrželi doživotní rozsudky.

    Zdroj: History.com

    jav natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media