natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: zemětřesení v Pákistánu, konference na Jaltě i zrod unie

    1. února 2021  9:24
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 1. do 7. února, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    1. února 2006 byla podle plánu ukončena rozsáhlá alianční operace na pomoc Pákistánu po ničivém zemětřesení, ke kterému došlo 8. října 2005. Vyžádalo si odhadem 80 000 obětí a zanechalo na 3 miliony lidí bez jídla a střechy nad hlavou. V rámci operace NATO vykonalo 168 letů, kterými do oblasti dopravilo 3 500 tun materiálu, včetně tisíců stanů, vařičů, přikrývek a dalšího materiálu. Kromě materiální pomoci Aliance poskytla také lékařské jednotky, ženisty a speciální vybavení potřebné k odstraňování následků živelné katastrofy. Do oblasti bylo dopraveno 5 aliančních vrtulníků, které pomáhali s dopravou pomoci do vzdálených horských osad a také s evakuací postižených osob. Dohromady NATO do oblasti vyslalo na 1 200 ženistů a zdravotníků.

    Zdroj: NATO

    2. února 1996 prezident Jacques Chirac uvedl, že Francie se nechce stát stálým členem vojenského velení NATO, hodlá se však jako člen Aliance plně podílet na obnově organizace.

    Zdroj: natoaktual.cz

    3. února 2014 začaly v rámci operace IAM2014 (Iceland Air Meet 2014), poprvé nad územím Islandu společné letecké manévry NATO a partnerských států Švédska a Finska. Za Alianci se leteckého cvičení účastnil Island, Norsko, Nizozemsko a Spojené státy americké. NATO pro potřeby cvičení vyčlenilo také letoun AWACS. Kromě vzdušných soubojů různých typů letounů účastníci procvičovali protivzdušné operace a ochranu i útok proti leteckým prostředkům vysoké důležitosti.

    Zdroj: NATO

    4. února 1945 započala na Krymu Jaltská konference, která trvala týden do 11. února. Účastnili se jí president Franklin D. Roosevelt za Spojené státy, ministerský předseda Winston Churchill za Velkou Británii a premiér Sovětského svazu Josif Stalin. Jednalo se jednu z hlavních konferencí, na které vůdci spojeneckých sil diskutovali poválečném uspořádání Evropy a zejména společný postup finální fáze porážky a následné okupace nacistického Německa. Mezi hlavní projednávaná témata patřil také postup vůči osvobozeným státům východní Evropy.

    Zdroj: Britannica

    5. února 2009 byla na půdě velitelství NATO podepsána dohoda o bezpečnosti informací mezi generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jaap de Hoop Schefferem a ředitelem OCCAR (Organisation Conjointe de Coopération en Matière d’Armement) Patrickem Bellouardem. OCCAR je agentura, která dohlíží na mezinárodní vyzbrojovací programy (toho času například program dopravního letounu A-400 nebo bitevního vrtulníku Tiger). Tato dohoda zabezpečuje ochranu utajených aliančních informací poskytnutých této agentuře.

    Zdroj: NATO

    6. února 1922 byla podepsána dohoda pěti mocností o omezení válečného námořnictva, jinak také nazývaná Washingtonská dohoda. Signatáři dohody byly Spojené státy americké, Velká Británie, Japonsko, Francie a Itálie. Tato dohoda zavedla pevné počty a tonáže hlavních bitevních lodí jednotlivých států dohody. Jednalo se o třetí z celkem sedmi dohod dosažených v rámci Washingtonské konference, která probíhala v letech 1921 až 1922.

    Zdroj: Britannica

    7. února 1992 podepsalo 12 členských států evropských společenstev v nizozemském Maastrichtu smlouvu o Evropské unii. Smlouva znamenala začátek další fáze evropské integrace. Položila základy společné měně euro a rozšířila spolupráci mezi členskými zeměmi o nové oblasti, jako například vytvoření evropského občanství, společné zahraniční a bezpečnostní politiky a bližší spolupráce policejních a soudních složek v kriminální oblasti.

    Zdroj: EU

    jav natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media