natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Na pomoc zdravotníkům chce armáda do nemocnic nasadit až 400 vojáků

    6. listopadu 2020  16:32
    Dalších až 400 vojáků na pomoc přetíženým nemocnicím chce v příštích dnech nasadit česká armáda. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara vláda hned v pondělí projedná nařízení, které umožní zvýšit počet vojáků nasazených kvůli koronaviru v nemocnicích a sociálních zařízeních ze 360 na 900.  

    Armáda staví na výstavišti v Letňanech polní nemocnici pro pacienty s koronavirem covid-19 | foto: AČR

    „Vláda v pondělí projedná navýšení počtu vojáků pro nemocnice a sociální domovy z 360 na 900. Z toho bude 400 vojáků vyčleněno na podporu přetíženého personálu v nemocnicích,“ uvedl ministr Metnar (za ANO) na twitteru.

    Ministerstvo obrany tak dále posiluje nasazení armády do zvládání pandemie covid-19. V současnosti už přes 300 vojáků pomáhá na celkem 29 místech po celé zemi. Jde o domovy seniorů, nemocnice i další sociální zařízení, kde se potýkají s nákazou koronavirem a chybí tam personál.

    Nejvíce vojáků je nasazeno především na pomocné práce v ústavu sociálních služeb v Jirkově na Chomutovsku, v domově pro seniory v Hranicích, v Ústřední vojenské nemocnici v Praze nebo v oblastní nemocnici v Náchodě.

    Připravenou udržuje armáda záložní polní nemocnici s kapacitou 500 lůžek na výstavišti v pražských Letňanech, další vojáci se podílejí na takzvané chytré karanténě a zajišťují také mobilní odběrové týmy.

    Vojenské zdravotníky posílá do českých nemocnic také Německo a Británie

    Po USA vyšlou několik vojenských zdravotníků do Česka na pomoc se zvládáním pandemie koronaviru také Německo a Británie.

    Německá ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová ve čtvrtek oznámila, že dva vojenští lékaři z Německa budou působit na JIP v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Současně s tím také německé ministerstvo obrany vyčlenilo kapacitu v programu MEDEVAC a v případě potřeby zajistí leteckou přepravu a léčbu až deseti pacientů z Česka v německých nemocnicích.

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media