natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Nová Tatra, rušič, obrněnec i termovize. Experti vybrali to nejlepší z veletrhu

    27. května 2023  10:50
    Expertní komise vybrala pětici nejlepších exponátů vystavený na letošním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET. Cenu „Zlatý IDET 2023“ získal nový nákladní automobil Tatra Phoenix 8x8 pro přepravu kontejnerů, chlazená termovizní kamera, obrněné vozidlo MARS, mobilní taktický komunikační rušič STARKOM a speciální mimořádně citlivý detektor smrtelně nebezpečných nervově paralytických látek jako Sarin, Soman nebo VX.  

    Veletrh obranných technologií IDET v Brně | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Komise z přihlášených technologických novinek ocenila chlazenou termovizí kameru SUMO-C900HD výrobce a vystavovatele EVPÚ Defence. Kamera ostrému obrazu umožňuje detekovat lidský cíl na vzdálenost více než 19 kilometrů.

    Ocenění získal také nový modulárně řešený kontejnerový nakladač na podvozku Tatra Phoenix 8x8 z dílen Tatra Trucks s pancéřovanou kabinou pro použití ve složitých bojových podmínkách.

    Mezi nejlepší exponáty patří rovněž obrněné vozidlo MARS 4x4 vyráběné v mezinárodní kooperaci přeloučské firmy SVOS a švédské společnosti SAAB s integrovaným protivzdušným raketovým systémem RBS-70NG.

    Veletrh IDET slaví 30 let a přilákal rekordní počet vystavovatelů, i kvůli Ukrajině

    Vojenský výzkumný ústav a Armáda ČR získala ocenění za nejnovější mobilní taktický komunikační rušič STARKOM, který počátkem zařadil armáda do výzbroje.

    Stavebnicový systém na pancéřovaném vozidle Tatra s teleskopickými anténami dokáže rušit nejen rádiovou komunikaci protivníka a systémy velení, ale také leteckou komunikaci, mobily, Wi-Fi sítě, drony nebo navádění střel.

    A pátým oceněným exponátem je vysoce citlivý detektor látek inhibujících cholinesterázu, což umožňuje zjišťovat zamoření smrtelně nebezpečnými nervově paralytickými látkami jako jsou Sarin, Soman nebo VX. Detektor pro průzkumné a ochranné účely vyrábí rovněž státní Vojenský výzkumný ústav.

    V rámci soutěže komise udělila také dvě čestná uznání inovativním exponátům, a to modulárnímu návrhu trenažérové části leteckého simulátoru F/A-18 C Hornet Simulator výrobce Dogfight Boss a mobilnímu hasičskému robotu MRAZ 3 FFI slovenského výrobce Mraz Robotics.

    Armáda dostala tajnou techniku do první linie. Ruší mobily, drony i navádění střel

    Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka rozsah veletrhů odráží složitou bezpečnostní situaci, ve které se současný svět nachází.

    „Jsem přesvědčen, že veletrh IDET dává šanci posílit náš obranný a bezpečnostní průmysl, ukázat, že je schopný a inovativní. Když bude obchodně úspěšný, budeme bohatou zemí, když budeme bohatou zemí, budeme bezpečnou zemí, a když budeme bezpečnou zemí, tak si dokážeme naši svobodu uchovat,“ uvedl.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media