natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Veletrh IDET slaví 30 let a přilákal rekordní počet vystavovatelů, i kvůli Ukrajině

    24. května 2023  18:47
    V Brně začal ve středu tradiční veletrh obranných a bezpečnostních technologií IDET, který letos slaví třicet let svého trvání. A stejně tak česká armáda, která patří mezi největší vystavovatele. Těch letos veletrh přilákal rekordních 551 z 29 zemí. Na enormním zájmu se podle organizátorů podepsala i ruská válka na Ukrajině.  

    Veletrh obranných technologií IDET v Brně | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    “IDET je klíčovou událostí, díky které získáváme komplexní povědomí o nejnovějších technologiích a trendech,” řekl při slavnostním zahájení náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec. Podle něj je vzhledem k probíhající válce na Ukrajině a změně bezpečnostního prostředí takový přehled důležitější více než kdy jindy.

    „Vzhledem k probíhajícímu válečnému konfliktu na Ukrajině a změně mezinárodního bezpečnostního prostředí je více než kdy jindy důležité maximálním možným způsobem podporovat jak modernizaci ozbrojených sil, tak růst kapacit domácího i evropského obranného a bezpečnostního průmyslu, který je rovněž klíčovou součástí pro budování obranyschopností naší země a zajišťování bezpečnosti dodávek,“ dodal.

    Účast vystavovatelů je rekordní - 551 firem z 29 zemí. Blažkovec připomněl, že letošní ročník se koná ve znamení třicátého výročí samostatnosti České republiky a třicátého výročí vzniku české armády. A také třicetileté historie veletrhu.

    Vystavovatelé obsadili podle pořadatelů přes 30 tisíc metrů čtverečných plochy. Pavilon P, ve kterém se veletrh IDET koná, je zcela vyprodaný.

    Armáda přezbrojí na švédské obrněnce CV90. Vláda schválila nákup bévépéček

    Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky musí Česká republika čelit nejsložitější bezpečnostní situaci za poslední desítky let a nutné si připustit, že velký válečný konflikt v Evropě hrozí a země se něj musí dlouhodobě připravovat.

    „Vyžaduje to nejenom nasaditelnou armádu, ale spolupráci celé společnosti,“ prohlásil s tím, že obranný a bezpečnostní průmysl v tom ohledu hraje klíčovou roli.

    „Akce jako IDET pomáhají vysvětlovat občanům, proč potřebujeme modernizovat a kam se modernizace ubírá, což je extrémně důležité,“ dodal Řehka.

    Válka na Ukrajině se podle ředitele veletrhu Michalise Busiose na zájmu o IDET. „Snaha vlád více investovat do obranyschopnosti země je zřejmá v posledních letech, IDET ani v období těsně po covidu nezaznamenal žádný útlum, ty investice byly v tomto oboru i v té době, a to ještě nebyl žádný konflikt na Ukrajině. Ale samozřejmě ta nešťastná situace na východ od našich hranic měla další vliv k ochotě vlád investovat a ještě prohloubila zájem v tomto oboru,“ konstatoval Busios.

    Zastoupeny jsou podle něj všechny tuzemské firmy, které mají v oboru co říct. Mezinárodní charakter pak podtrhuje účast globálních hráčů nabízející špičkové technologie.

    Tradiční expozici mají také ministerstvo obrany a Armáda ČR, letos je tematicky zaměřená na 30 let od založení české armády. Cílem je podle vystavovatelů ukázat posun v modernizaci armády, návštěvníci tak mohou porovnat rozdíl mezi starší a novou technikou i vybavením.

    Armáda převzala symbolický klíč od prvního nového obrněnce TITUS

    Mezi vystavenými exponáty tak nechybí například protichemické vozidlo BRDM-2, které bylo používáno během války v Zálivu, a jeho moderní nástupce IVECO LOV CBRN. Zájemci uvidí také protiletadlové komplety STRELA S2-M a moderní RBS-70NG, velitelsko-štábní vozidlo R-5M Bečva na podvozku BVP-1 a oproti němu nový obrněnec TITUS.

    Ve venkovní expozici se představí jeden z nejnovějších a nejsledovanějších přírůstků v armádní technice, a to bojový tank Leopard 2A4 a pro srovnání hned vedle tanku T-72 M1.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media