natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Armáda převzala symbolický klíč od prvního nového obrněnce TITUS

    24. května 2023  19:37
    Armádní představitelé na veletrhu obranných technologií IDET v Brně ve středu slavnostně převzali symbolický klíč od nového obrněnce TITUS. Všech 62 kolových vozidel dostanou vojáci do konce roku 2024. Sloužit mají u bojových jednotek.  

    Obrněnec TITUS pro českou armádu na brněnském veletrhu obranných a bezpečnostních technologií IDET | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Symbolický klíč od prvního TITUS 6x6 převzali náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec a náčelník Generálního štábu Karel Řehka. Většina z 62 nových vozidel poputuje ke spojovacím jednotkám 4. a 7. brigádního úkolového uskupení, kde nahradí zastaralé radiové vozy typu R-5, R-6 a R-7.

    Podle šéfa sekce komunikačních a informačních systémů ministerstva obrany Petra Šnajdárka půjde výrazný posun v digitalizaci soudobého bojiště. „TITUS je schopen přijímat a předávat informace od bojujících jednotek do místa velení v řádech minut a doslova až na opačný konec zeměkoule. Nic takového dosud armáda k dispozici neměla,“ uvedl.

    Vozidlo je výsledkem spolupráce kopřivnické společnosti TDV z holdingu Czechoslovak Group (CSG), firmy Tatra Trucks a francouzského výrobce Nexter Systems. Automobilka Tatra Trucks pro obrněnce dodává podvozky, pardubická společnost Retia má zase na starosti zástavbu elektronických systémů do vozidel a na výrobě se podílejí i další české firmy.

    Vozidlo se vyznačuje vysokou úrovní modularity a je možné ho nasadit v různých rolích a konfiguracích, které jednotky vyžadují – od přepravy pěchoty po funkce bojové podpory a bojového zabezpečení či od mírových operací až po protiteroristické zásahy.

    „Tím, že dokáže obraz a zvuk předávat rychleji a ve větších objemech, dojde k naprosto zásadnímu posílení této oblasti. Výrazně se navíc zjednoduší komunikace se spojenci na společném bojišti,“ konstatoval ředitel sekce rozvoje sil Petr Milčický.

    Celkem si armáda v roce 2019 za 6 miliard korun objednala 62 těchto obrněnců - 6 kusů ve verzi velitelsko-štábní, 36 spojovacích a 20 pak v „dělostřelecké“ modifikaci (MKPP – místo koordinace palebné podpory).

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media