natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čínští hackeři útočí na česká a slovenská ministerstva, jdou po citlivých informacích

    12. července 2023  10:05
    Kyberbezpečnostní společnost Check Point odhalila cílenou kampaň čínské hackerské skupiny zaměřenou na evropské vládní subjekty spojené se zahraniční a domácí politikou. Terčem útoků se stala i Česká republika. Podle výzkumného týmu se čínští hackeři snaží získat přístup k citlivým informacím. Jako návnadu používají falešné dokumenty různých institucí.  

    Čínští hackeři útočí - ilustrační snímek | foto: Check Point Research

    Podle analytiků Check Point čínské hackerské skupiny dlouhodobě cílí na evropské vládní subjekty a nejnovější kampaň pojmenovaná jako „SmugX“ je součástí širšího trendu.

    Analytický tým v posledních měsících monitoroval aktivity čínské hackerské skupiny, které se zaměřovala na evropská ministerstva zahraničních věcí, ambasády a vládní subjekty spojené se zahraniční a domácí politikou. Cílem kampaně bylo získat citlivé informace o zahraniční politice, mezi oběti patří i Česká republika a Slovensko.

    „Už dříve jsme varovali před útoky čínských skupin Volt Typhoon a Camaro Dragon, jejichž primární motivací jsou krádeže strategických zpravodajských informací a upevňování pozice pro případné další operace,“ uvedl oblastní manažer Daniel Šafář.

    Hackeři při nejnovějším útoku na evropské politické subjekty použili techniku zvanou HTML Smuggling, při které je hrozba ukryta v HTML dokumentech. Netušícímu uživateli přijde podvodný dokument, tvářící se například jako diplomatický koncept nové rezoluce nebo plánu příští schůzky. Obsahuje však škodlivý kód.

    Útoky probíhají minimálně od prosince 2022 a jedná se pravděpodobně o další pokračování dříve odhalených útoků skupiny RedDelta, do jisté míry i skupiny Mustang Panda.

    Počítače obětí jsou infikovány novou variantou malwaru PlugX, který je často spojován právě s útoky čínských hackerů. Hlavní rozdíl je ve vylepšených maskovacích schopnostech, proto kampaň nebyla tak dlouho odhalena.

    Příklad podvodného dokumentu použitého při útoku „SmugX“ čínských hackerů

    Příklad podvodného dokumentu použitého při útoku „SmugX“ čínských hackerů

    PlugX může využívat různé plug-iny (zásuvné moduly) s novými funkcemi a v napadených systémech provádět řadu škodlivých činností, včetně krádeží souborů, snímání obrazovky, sledování stisknutých kláves a spouštění příkazů.

    Jako návnady byly podle analytiků využity dokumenty zaměřené na evropské vládní subjekty spojené s domácí a zahraniční politikou. Terčem byly zejména Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Británie a Ukrajina.

    Většina dokumentů obsahovala diplomatický obsah, v některých případech se obsah týkal přímo Číny a lidských práv v Číně. I názvy souborů naznačují, že oběťmi měli být diplomaté a státní úředníci. Několik názvů soubor, které Check Point identifikoval:

    • Draft Prague Process Action Plan_SOM_EN
    • 2262_3_PrepCom_Proposal_next_meeting_26_April
    • Comments FRANCE - EU-CELAC Summit - May 4
    • 202305 Indicative Planning RELEX
    • China jails two human rights lawyers for subversion

    „Vidíme tak velmi znepokojivý trend, který dále umocňuje důležitost zabezpečení a ochrany před kybernetickými útoky. Nedávno jsme informovali o čínské hackerské skupině Camaro Dragon, jejíž aktivity se překrývají s aktivitami skupin Mustang Panda a RedDelta. Zatím ale nemáme dostatek důkazů, abychom aktuální kampaň, označovanou jako SmugX, spojili přímo s Camaro Dragon nebo jinou skupinou,“ konstatoval Šafář.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media