natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čínský WeChat je hrozbou, varuje úřad pro kybernetickou bezpečnost

    30. listopadu 2023  22:38
    Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozorňuje na hrozbu spojenou s používáním mobilní aplikace WeChat a její čínské verze Weixin. Ta sbírá velký objem uživatelských dat, které mohou být zneužity k přesnému zacílení kybernetických útoků. V Česku aplikaci využívá asi 40 tisíc lidí včetně exponovaných osob, jako jsou diplomaté, obchodníci nebo akademici.  

    Čínská platforma WeChat | foto: natoaktual.cz

    „Pokud potřebujete WeChat používat, doporučujeme, abyste měli aplikaci nainstalovanou na jiném zařízení než na tom, se kterým běžně pracujete a na kterém máte své účty a data. Pokud to není možné, doporučujeme, abyste WeChat ve svém zařízení měli jen na nezbytně nutnou dobu a povolovali jste aplikaci jen oprávnění, která potřebuje pro své fungování,“ konstatoval ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

    Aplikaci a sociální síť s řadou dalších funkcí WeChat vyvinula a provozuje společnost Tencent se sídlem v čínském Šen-Čenu. Podle ověřených informací NÚKIB je úzce provázána s čínskou vládou a tamní komunistickou stranou.

    Platformu WeChat ve světě využívá přibližně 1,3 miliardy aktivních uživatelů. Nejvíce oblíbená je v Číně a v zemích s početnějšími čínskými komunitami. V České republice ji užívá zhruba 40 tisíc lidí, jde ale často o exponované osoby – například diplomaty, obchodníky, akademiky nebo čínské disidenty.

    „Jejich citlivá data získaná prostřednictvím WeChat by tak mohla být v budoucnu zneužita například k vydírání,“ varoval NÚKIB s tím, že hrozba související s aplikací WeChat připomíná hrozbu spojenou s používáním aplikace TikTok čínské společnosti ByteDance. Před ní NÚKIB varoval letos v březnu.

    „K vydání upozornění nás vedly nejen vlastní analýzy, ale i informace od tuzemských a zahraničních partnerů. Na rozdíl od TikToku je ale počet uživatelů u platformy WeChat výrazně nižší, a proto jsme přistoupili v tomto případě k upozornění, nikoli k vydání varování,“ vysvětlil Kintr.

    Vývojářská firma Tencent se podle bezpečnostních analytiků řídí čínskou legislativou, která je v mnoha ohledech velmi striktní. Například zákon o státní bezpečnosti, zákon o státní zpravodajské činnosti ale i zákon o obchodních společnostech či pravidla pro nahlašování zranitelností v síťových zařízeních, ukládají jednotlivým subjektům různými způsoby spolupracovat s čínskými bezpečnostními složkami. A to i v případě, že to jde proti zájmu jejich zahraničních partnerů či zákazníků.

    Podle otevřených zdrojů i informací od partnerů NÚKIB je společnost Tencent provázaná se státní správou a Komunistickou stranou Číny. Vlivové působení Číny v České republice vede k důvodné obavě ze zneužití dat, která aplikace shromažďuje, obává se NÚKIB.

    WeChat byl už zakázán v Indii a stejně tak v některých státech USA. V Nizozemí letos vydali doporučení pro státní zaměstnance nepoužívat aplikace ze zemí, které proti státu vedou ofenzivní kybernetické operace. Stejně tak aplikaci v roce 2023 na vládních zařízeních zakázala Kanada.

    Bezpečnostní hrozbu spojenou s aplikací WeChat sleduje NÚKIB dlouhodobě. Úřad upozornil, že Tencent sám uvedl, že všechna uživatelská data ukládá v Hong Kongu a Singapuru. A vzhledem k přijatému zákonu o národní bezpečnosti je umístění dat v Hong Kongu ekvivalentní s umístěním dat v pevninské Číně.

    „Vzhledem k čínské legislativě, která vyžaduje po fyzických i právnických osobách spolupráci při zajišťování národní bezpečnosti, existuje významné riziko zneužití těchto dat,“ konstatoval NÚKIB s tím, že čínský stát vlastní podíl (tzv. Special Management Shares) ve společnosti Tencent, který mu dává zvláštní pravomoci a v rámci Tencentu funguje také buňka Komunistické strany Číny (KSČ), která KSČ dává přehled a vliv na dění ve společnosti.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media