natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Na české banky i burzu zaútočili ruští hackeři, potvrzují experti

    30. srpna 2023  15:56
    Řadu českých bank i pražskou burzu cenných papírů zasáhly ve středu výpadky internetových služeb a webů. Na finanční instituce podle expertů zaútočila ruská hackerská skupina NoName057(16). Problémy hlásila Komerční banka, ČSOB, Fio banka, Air Bank i Česká spořitelna. Do vnitřních systémů a ke klientským účtům se útočníci nedostali.  

    Ilustrační snímek. | foto: CCDCOE

    Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost potvrdil, že šlo o útoky typu DDoS. „Evidujeme útoky na část českých bank. Jedná se o DDoS útoky, které ovlivňují dostupnost některých systémů těchto institucí. S napadenými subjekty spolupracujeme a poskytujeme jim maximální možnou součinnost při řešení dané situace,“ uvedl úřad.

    Za útoky stojí podle expertů ruská hacktivistická skupina NoName057(16), která je aktivní od března 2022 a jejíž vznik může souviset s válečným konfliktem na Ukrajině. Na české úřady a instituce utočila už opakovaně.

    „Proruská skupina NoName057(16) útočila na Českou republiku už mnohokrát. Snažila se například ovlivnit české prezidentské volby a napadala i společnosti z výrobního sektoru nebo banky,“ uvedl Miloslav Lujka z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

    V těchto případech se nejedná o klasické hackerské útoky, kdy by došlo k prolomení do systémů nebo ohrožení zákaznických dat. Při DDoS útocích hackeři zaplaví webovou stránku různými komunikačními požadavky a při dosažení kritického množství jinak legitimních požadavků se webová stránka nebo služba zhroutí a je nedostupná. Někdy minuty, někdy hodiny.

    Na české organizace opět zaútočili ruští hackeři NoName057

    DDoS útoky mají sice dopad na uživatele, kteří se na stránku nebo službu nemohou dostat, ale nejedná se o sofistikovaný útok. Může jej provést kdokoli s dostatečnou výpočetní silou.

    K podobným útoků si lze často pronajmout nějaký výkonný botnet. Například ruská hackerská skupina Killnet ovládá jeden z největších aktivních botnetů složený ze 4,5 milionu infikovaných zařízení.

    Analytici upozorňují, že se podobné útoky netýkají zdaleka jen České republiky. Ruské hackerské skupiny pravidelně útočí na země a organizace po celém světě, které z jejich pohledu nějak podporují Ukrajinu.

    „Jedná se o masivní kampaň, jejímž cílem je šířit strach a dezinformace. Před několika dny skupina útočila například v Polsku, kde se jí podařilo shodit stránky varšavské burzy cenných papírů a také stránky několika bank,“ konstatoval Lujka.

    Může se jednat pouze o získání pozornosti, nicméně se také mohou snažit oběti vydírat za účelem dosažení svých cílů. V tomto případě je skupina NoName057(16) politicky motivovaná a požaduje, aby instituce přestaly s podporou Ukrajiny.

    Upozornil, že se skupina zároveň chlubí svými úspěchy a raduje se ze článků o útocích. Ostatně to je právě jeden z důvod těchto demonstrativních DDoS útoků.

    NoName057(16) komunikuje primárně prostřednictvím ruské sítě Telegram, kde má hlavní ruskojazyčný kanál s více než 20 000 členy, kanál v angličtině a kromě toho nabízí dobrovolníkům účast v plánovaných útocích. „Nejaktivnější z nich dokonce dostávají finanční odměny ve výši až 25 000 korun,“ dodal Lujka.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media