natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Íránští hackeři útočí na kritickou infrastrukturu zemí podporujících Izrael

    23. prosince 2023  21:18
    Íránské hackerské skupiny stojí za celou sérií útoků proti institucím v Izraeli a USA. Vyplývá to z analýz kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies. Terčem se podle expertů mohou velmi rychle stát další země, které podporují Izrael ve válce proti teroristům Hamásu.  

    Varování íránské hackerské skupiny CyberToufan | foto: Check Point Software Technologies

    „Sledujeme nárůst kybernetických operací proti cílům v Izraeli a dalších zemích, zejména ve Spojených státech. Za útoky stojí íránské hackerské skupiny, což reflektuje narůstající napětí mezi Íránem a USA,“ uvedl Daniel Šafář z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

    Mezi skupiny napojené na Írán patří zejména CyberAv3ngers a Cyber Toufan. Na americké subjekty íránské hackerské skupiny útočí převážně kvůli používání izraelských technologií.

    Vzhledem k napětí na Blízkém východě je podle Šafáře pravděpodobné, že útoky skupin napojených na Írán budou pokračovat a terčem se velmi rychle mohou stát i další země. „Podobně jako to sledujeme u rusko-ukrajinské války, kdy je častým terčem proruských hackerských skupin i Česká republika,“ dodal.

    Hackerská skupina CyberAv3ngers je přímo napojená na Íránské revoluční gardy (IRGC - Islamic Revolutionary Guard Corps) a zaměřuje se na izraelské cíle. Podle analytiků komunikuje prostřednictvím několika kanálů na ruské sociální síti Telegram.

    Útočí mimo jiné i na kritickou infrastrukturu, v poslední době se podílí na útocích na americké cíle, kde se snaží zneužít výchozí přihlašovací údaje v zařízeních Unitronics. Skupina zanechává u obětí obrázek s textem: „Byli jste hacknuti, pryč s Izraelem. Každé zařízení vyrobené v Izraeli je cílem CyberAv3ngers.“

    Další hackerskou skupinu je Haghjoyan, která se objevila na začátku války po teroristickém útoku Hamásu 7. října a nejprve se zaměřila přímo na Izrael, následně pak na USA. Útočníci kradou a prodávají cenná data a také poškozují webové stránky.

    Na izraelské organizace se původně zaměřovala také skupina CyberToufan, ale nedávno se přihlásila k útoku na americkou společnost Berkshire eSupply, údajně kvůli využívání izraelské IT infrastruktury.

    Za nebezpečnou označují analytici také proíránskáou skupinu YareGomnam Team. Ta je aktivní už od roku 2018 se nedávno přihlásila k útokům na americkou infrastrukturu, včetně potrubních

    a elektrických systémů. Spekuluje se, že se jí také podařilo nabourat do kamerových systémů více než 50 amerických letišť.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media