natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čína je hrozba a spoluviník války na Ukrajině, shodli se prezidentští kandidáti

    28. listopadu 2022  13:34,  aktualizováno  17:27
    Jednu největších bezpečnostních hrozeb pro západní společenství i Českou republiku představuje Čína. Shodla se na tom pětice hlavních kandidátů na prezidenta v předvolební debatě o bezpečnostních otázkách a zahraniční politice.  

    Bezpečnostní debata prezidentských kandidátů. (28.listopadu 2022) | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Čím dříve si to uvědomíme, tím lépe pro nás,“ prohlásila k čínské hrozbě bývalá rektorka Danuše Nerudová na pondělní předvolební debatě pěti hlavních prezidentských kandidátů.

    Podle Nerudové by jednou z klíčových témat nového prezidenta měla být aktivní účast na diplomatickém tlaku vůči Německu, jako největší ekonomice Evropy, aby svou politiku vůči Číně změnilo.

    Debatu o bezpečnostních otázkách a zahraniční politice tradičně v pražském CEVRO Institutu uspořádala organizace Jagello 2000 a server iDNES.cz. Z hlavních kandidátů boje o Hrad se jí nezúčastnil pouze předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který byl sice pozván, ale kvůli jinému programu se debaty neúčastnil.

    Za vážné bezpečnostní riziko považuje Čínu také bývalý vysoký představitel armády a NATO Petr Pavel. Šéf odborových svazů Josef Středula označil Čínu za druhou největší hrozbu hned po Rusku. Česko podle jeho musí být ve vztahu k Pekingu velmi obezřetné.

    Senátor Pavel Fischer pak otevřeně nazval Čínu spoluviníkem Ruska ve válce na Ukrajině.

    „Musíme si říci, v čem nás Čína ohrožuje. Pokud ji budeme brát jenom jako byznys partnera, musíme si dát pozor, protože kromě technologií dováží také vliv,“ řekl.

    Podle senátora Marka Hilšera musí být vztah k Číně řešen dříve, než tomu bylo s Ruskem.

    „Rezignovali jsme na to, abychom včas řekli zlu ne. Ztratili jsme hodnotový kompas,“ uvedl s tím, že se Česko vrací k hodnotám lidských práv. obnova hodnotového kompasu, který nastavil Václav Havel,“ prohlásil.

    Ukrajina musí zvítězit

    Všichni kandidáti se shodli rovněž na tom, že největším nebezpečím je současné Rusko. Podle Hilšera je potřeba jednoznačně říci, že Ukrajina patří do NATO

    „Musíme se snažit o to, aby co nejdříve skončila válka na Ukrajině a stanovit si priority, co udělat, aby Ukrajina vyhrála. Ukrajina patří do NATO. Bude mít jednu z nejsilnějších armád v Evropě,“ uvedl.

    Podpořil by i zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou, o což země NATO žádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

    Proti bezletové zóně se naopak vyjádřili Pavel, Nerudová a Středula s tím, že by vyhlášení bezletové zóny Rusko vnímalo jako vyhlášení války ze strany NATO. Všichni kandidáti ale podpořili další dodávky zbraní Kyjevu. Podle Pavla i sofistikovanějších obranných systémů.

    Senátor Fischer poznamenal, že po skončení války, kterou Rusko rozpoutalo, musí být odpovědní lidé postaveni před mezinárodní soudní tribunál.

    „To, jak má vypadat porážka Ruska, nemůže definovat nikdo jiný než prezident Zelenskyj,“ poznamenala Nerudová .

    Středula se ovšem obává, že konflikt s Ruskem bude i po případném dojednání míru pokračovat ve formě studené války nového směru. „Rusko nesmí mít z této války žádný užitek,“ podotkl.

    Generál Pavel vnímá současnou situaci jako začátek velice složitého období. „Válka Ruska proti Ukrajině není pouze konfliktem mezi dvěma zeměmi, ale je to zápas o budoucí charakter mezinárodních vztahů, jak bude svět vůbec vypadat,“ konstatoval Pavel. Válečný konflikt je podle něj mnohem širší a týká se i Číny, Íránu nebo třeba Severní Koreje.

    Z Rady bezpečnostní OSN by ovšem Rusko nevylučoval kvůli tomu, že má stále několik tisíc jaderných hlavic. Rusko tak podle jeho slov nelze úplně ignorovat a v zájmu západního společenství není ani jeho totální izolace. „Pak by mohlo být větším nebezpečím, než je,“ dodal.

    Senátor Fischer by naproti tomu vůči Rusku postupoval nekompromisně, protože právě jadernými zbraněmi Moskva neustále vyhrožuje. „Byl bych velmi přísný,“ varoval.

    U diváků vyhrála Nerudová

    Zcela jednomyslně se kandidáti v debatě shodli, že základním pilířem obrany ČR má být Severoatlantická aliance nebo a že země musí na svou obranu dávat minimálně 2 procenta HDP ročně. Vláda premiéra Petra Fialy toho chce dosáhnout v roce 2024.

    Podle Nerudové jsme v této souvislosti zapomněli na to, že bezpečnost je elementární předpoklad blahobytu. „Z ekonomického hlediska jsou výdaje na obranu tou nejlepší investicí do budoucna, kterou můžeme udělat. Bezpečnost se týká nás všech,“ prohlásila.

    Turbulentní doba a válka zuřící za hranicemi podle Hilšera ukázala, co Česká republika v posledních letech podcenila, včetně nedostatečných výdajů na obranu.

    „Bezpečnost není samozřejmost. Za třicet let jsme si zvykli, že to přichází samo, že žijeme v bezpečné zemi a nemusíme pro ni nic dělat,“ konstatoval Středula.

    Jak odpovídali prezidentští kandidáti během bezpečnostní debaty (28.listopadu 2022)

    Uchazeči o post prezidenta se většinou shodovali, že mezi hlavní bezpečnostní výzvy pro Českou republiku patří také kybernetické útoky nebo migrace způsobená klimatickými změnami.

    Podle Fischera musí Česko zlepšit krizové řízení a podívat se na to, jak je připraven obranný průmysl nebo zabezpečena významná infrastruktura. „Útoky na Nord Stream 2 ukázaly, jak jsme zranitelní,“ uvedl. Nerudová v této souvislosti upozornila na zvyšování odolnosti celé společnosti.

    Diváci přímého přenosu mohli během diskuze na internetu hlasovat, který z kandidátů podle nich splňuje nejlépe jejich představy jako vrchního velitele ozbrojených sil, jímž prezident podle Ústavy ČR je.

    V debatě podle hlasování nakonec zvítězila právě Danuše Nerudová (39 %) před Petrem Pavlem (30 %). Na dalších místech skončili Josef Středula (14 %), Pavel Fischer (11 %) a Marek Hilšer (5 %).

    Lubomír Světnička, sla natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media