natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • V bezpečnostním kvízu zvítězila Nerudová. Pavel byl druhý, neuspěl Hilšer

    28. listopadu 2022  15:38
    V krátkém kvízu o obraně v rámci předvolební bezpečnostní debaty prezidentských kandidátů si nejlépe vedla Danuše Nerudová. Pětice hlavních kandidátů měla odpovědět na šest otázek týkajících se české armády a NATO. Generál Petr Pavel trochu překvapivě skončil až na druhém místě. Zcela propadl senátor Marek Hilšer.  

    Bezpečnostní debata prezidentských kandidátů. (28.listopadu 2022) | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Bývalá bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová správně zodpověděla čtyři otázky. Za ní se umístili bývalý náčelník generálního štábu a někdejší šéf Vojenské výboru NATO Petr Pavel a odborový předák Josef Středula se třemi body, s jedním bodem pak senátor Pavel Fischer a ani jeden bod nezískal senátor Marek Hilšer.

    Ve znalostním kvízu se během pondělní předvolební debaty o bezpečnostních otázkách a zahraniční politice utkala pětice hlavních kandidátů v boji o Hrad. V pražském CEVRO Institutu diskuzi uspořádala organizace Jagello 2000 a server iDNES.cz.

    Čína je hrozba a spoluviník války na Ukrajině, shodli se prezidentští kandidáti

    Z předních kandidátů na post prezidenta se jí nezúčastnil pouze předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který byl sice pozván, ale kvůli jinému programu se debaty neúčastnil.

    Za každou správnou odpověď mohl kandidát získat bod. Čest otázek tak dávalo příležitost získat šest bodů, ovšem na všechny dotazy neodpověděl správně ani jeden z kandidátů.

    Na první otázku, jaký je návrh rozpočtu ministerstva obrany pro rok 2023, odpověděli správně Středula a Nerudová. Bývalá rektorka znala přesnou odpověď, tedy 111,8 miliardy. Do tolerance se s odpovědí 111,5 miliardy vešel i Středula. Generál Pavel naopak přál armád pro příští rok ještě o víc jak 13 miliard korun více.

    Výsledky kvízu prezidentských kandidátů během debaty o bezpečnostní a zahraniční politice (28.listopadu 2022)

    Senátoři Fišer a Hilšer naopak předpokládanou sumu na obranu značně podhodnotili

    Na další otázku, kdy a kde se konal summitu, na kterém došlo k historicky největšímu pozvání k rozšíření NATO, neodpověděl správně nikdo. Jen před pár dny přitom uplynulo dvacáté výročí od této události, tedy vrcholné schůzky Aliance v Praze.

    Přesnou odpověď na třetí otázku, tedy kolik letounů F-35 plánuje ČR pořídil, znali dva kandidáti - Pavel a Nerudová. Uvedli, že 24. Hilšer se spletl o jeden stroj navíc.

    Do tolerance počtu příslušníků Aktivní zálohy se pak v odpovědi na čtvrtý dotaz vešli Nerudová, Pavel a Středula. Správně bylo přitom 3 615.

    Pátý dotaz pak směřoval k nasazení českých vojáků v zahraničí na posílení východního křídla NATO v reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině. Čtyři s pěti kandidátů odpověděli nepřesně. Kromě Litvy a Lotyšska uvedli jako třetí zemi Estonsko, správě ale měli uvést Slovensko. Na poslední otázku, ve které z těchto zemí je Česko velícím státem, věděli všichni až na Hilšera, že na Slovensku.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media