Americký bombardér B-52 se zřítil při startu na ostrově Guam

Vydáno 19.05.2016
Americký strategický bombardér B-52H se zřítil krátce po startu na na tichomořském ostrově Guam. Letoun začal hořet a zřítil se na dráhu. Sedmičlenná posádka vyvázla bez zranění.  

Americký bombardér B-52H Stratofortress přistává na ostravském letišti | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

„Všech sedm členů posádky se bezpečně dostalo z letounu,“ uvedlo v tiskovém prohlášení velení Andersenovy letecké základny na Guamu.

K havárii došlo ve středu kolem půl deváté ráno. Podobnosti nehody zatím nejsou známy. Na místě zasahovaly celý den havarijní a záchranné týmy. Probíhá vyšetřování.

Posádku letounu tvořili příslušníci 69. expediční bombardovací perutě z mateřskou základnou v Minotu v Severní Dakotě. Na Guamu byli v rámci amerického posilování vojenské přítomnosti v Tichomoří a měli před sebou rutinní výcvikovou misi.

„Jsme vděční, že je posádka v pořádku,“ uvedl později americký generál Douglas Cox. Letoun nesl cvičnou inertní munici, která však podle generála nemohla při havárii ohrozit základnu ani obyvatele ostrova. Specialisté z Andersenovy letecké základny nyní zkoumají všechny možné aspekty dopadu havárie na tamější životní prostředí.

Bombardéry B-52, schopné nést jaderné zbraně, jsou ve službě už přes 60 let. Letoun byl původně určen k bombardování nepřítele z vysokých výšek. Z celkových 744 vyrobených kusů zůstává ve službě v americkém letectvu ještě 90 těchto strojů. O vyřazení B-52 ze služby se zatím neuvažuje. Naopak americké vzdušné síly plánují provoz těchto letounů díky jejich spolehlivosti až do roku 2040 či 2045.

inc natoaktual.cz