natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Ruská invaze přiblížila svět k jeho konci, řekl Zeman a vyzval ke zbrojení

    10. března 2022  9:21
    Podle prezidenta Miloše Zemana je ruská invaze na Ukrajinu srovnatelná s propuknutím druhé světové války nebo teroristickými útoky na USA. “Dnešní tragická válka na Ukrajině by měla představovat budíček pro západní civilizaci,” varoval během národní bezpečnostní konference na Pražském hradě.  

    Prezident Miloš Zeman na summitu Severoatlantické aliance v Bruselu | foto: NATO Photos

    “Ruská invaze na Ukrajinu, takzvaná `speciální operace`, jak je povinností ji nyní v Rusku nazývat, není ničím jiným než napadením jednoho suverénního státu druhým,” vzkázal prezident Miloš Zeman účastníkům tradiční národní bezpečnostní konference Naše bezpečnost není samozřejmost v Míčovně Pražského hradu.

    Zeman se nemohl konference osobně zúčastnit a jeho projev přečetl ředitel zahraničního odboru jeho kanceláře Rudolf Jindrák.

    Podle Zemana je zřejmé, že se 24. únor 2022 zapíše do dějin tragickým písmem jako například propuknutí druhé světové války 1. září 1939 nebo teroristické útoky na Washington a New York z 11. září 2001.

    Aktuální dění na Ukrajině podle jeho slov svědčí o tom, že relativně dlouhé období míru v Evropě bylo spíše výjimkou než pravidlem. “V ruském jednání na Ukrajině je nutné vidět nepřípustnou agresi a pošlapání mezinárodního práva i bezpečnostního uspořádání v Evropě. To je zjevné, to jsou fakta,” uvedl Zeman.

    Mezinárodní společenství podle jeho slov podcenilo více či méně domnělé historické křivdy, emoce i nejnižší lidské pudy, které vedou k násilí. “Svět je na pomyslných hodinách posledního soudu o kousek přiblížil ke svému konci,” prohlásil.

    Upozornil, že nynější konflikt na Ukrajině se odehrává pod vzájemnou jadernou hrozbou apokalyptických rozměrů. “A my můžeme spoléhat pouze na zdravý rozum a pud sebezáchovy alespoň některých aktérů,” dodal.

    Tanky nejsou vždy nejlepší zbraní

    Podle něj nyní nejde jen o to, aby Česko zůstalo důvěryhodným spojencem, ale obranné výdaje ve výši alespoň dvou procent HDP by měly být samozřejmostí.

    “Dnešní tragická válka na Ukrajině by měla představovat budíček pro západní civilizaci,” vzkázal s tím, že ekonomické sankce vůči Rusku ukázaly, že válka 21. století se vede mnoha prostředky a “tanky T-72 nemusí být tou nejefektivnější zbraní”.

    Potvrzuje se tak podle jeho slov, že je důležité neustále armádu modernizovat o nové technologie včetně vysoce efektivních útočných dronů.

    Prezident upozornil, že řada zemí v reakci na ruskou invazi oznámila zvyšování výdajů na obranu. Výslovně zmínil Německo. “Kdo by si před pár týdny pomyslel, že Berlín v bezpečnostní oblasti otočí o 180 stupňů, začne na Ukrajinu posílat zbraně a oznámí jednorázové navýšení výdajů na obranu ve výši 100 miliard eur?” konstatoval.

    Jak dodal, válka totiž s sebou přinesla humanitární katastrofu nebývalých rozměrů, která podle něj nemá srovnání od dob druhé světové války. V projevu zároveň poděkoval české veřejnosti, jak přistoupila k pomoci válečným uprchlíkům.

    “Každý den bychom si měli uvědomit, že za naši bezpečnost bojovat musíme, a to i když se válka odehrává za našimi hranicemi,” dodal.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media