natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Unikátní seskok. Průzkumníci zkoušeli výsadek na zasněženém vrcholu Krkonoš

    26. března 2024  8:01
    Výsadkáři prostějovského 102. průzkumného praporu mají za sebou unikátní seskok. Vůbec poprvé a jako první mezi jednotkami pozemních sil vyzkoušeli výsadek v horách. Konkrétně na Labskou louku v Krkonoších.  

    Seskok vojáků 102. průzkumného praporu na Labské louce v Krkonoších. | foto: Armáda ČR

    O nevšedním výsadku informovala armáda na svém webu Army.cz s tím, že příprava trvala od prvotního nápadu tři roky a to i kvůli mimořádně pečlivé logistické přípravě.

    V minulosti se podobných seskoků účastnili pouze jednotliví vojáci a to jen specialisté či instruktoři. Seskoky do nezvyklého prostředí jsou totiž náročné kvůli zabezpečení. A tentokrát šlo o 35 průzkumníků.

    „Dostat materiál tam, kam jsme potřebovali, se ukázalo jako nejtěžší úkol,“ uvedl velitel 102. průzkumného praporu podplukovník Gustav Lakoš s tím, že bylo nutné dojednat seskok s horskou službou, Národním parkem Krkonoše, specialisty z Odboru hydrometeorologie v Praze a leteckou informační službou 533. praporu bezpilotních systémů. „Počasí je v horách velmi nestálé a aktuální informace o jeho změnách jsou pro úspěch akce naprosto klíčové,“ podotkl.

    Vrtulníky s výsadkáři startoval z Vrchlabí a vynesl vojáky do výšky asi 350 metrů nad horami. Výška se volí podle počasí a nižší odpovídala nízké oblačnosti.

    Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám také nemohli průzkumníci použít padák typu křídlo, seskočili tedy na typech s kruhovým vrchlíkem. Neobvyklá byla nejen zasněžená dopadová plocha na Labské louce (zhruba 1 300 metrů nad mořem), ale rovněž samotný seskok. Řidší vzduch totiž znamená rychlejší přistání.

    Při běžných seskocích se průzkumníci snášejí z podstatně větších výšek a terén vidí pod sebou. „Tady jsme byli na úrovni terénu, člověk měl dojem, jako by šel pěšky – vždyť lidé byli všude kolem nás i pod námi – a do toho jsem měl najednou vyskočit. Je to zvláštní pocit,“ vylíčil pro armádní server své bezprostřední dojmy jeden z vojáků.

    Po přistání pak průzkumníci pokračovali na připravených sněžnicích v dalším výcviku, který simuloval pohyb v horském terénu.

    V budoucnu chce prostějovská jednotka vyzkoušet i seskok s lyžemi, které by jednotce na sněhu umožnily rychlejší přesun a efektivnější pohyb v náročných podmínkách. Během seskoku v Krkonoších už vojáci otestovali dva typy skládacích skialpových lyží.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media