Vojáci přejmenovali základnu v Afghánistánu po padlém kamarádovi

Vydáno 12.02.2013
Základna českých vojáků v neklidné afghánské provincii Vardak ponese od nynějška nový název. Čeští vojáci ji přejmenovali na "Vyroubal Czech Camp" - na počest svého kolegy Roberta Vyroubala, který v Afghánistánu zahynul před necelými dvěma roky.  

Základna českých vojáků v afghánské provincii Vardak | foto: OMLT Vardak

"Hrdost a prestiž armády je dána tradicí, která je založena na hrdinství a obětech vojáků v boji s nepřítelem. Ctností příslušníka ozbrojených sil je tuto tradici udržovat a připomínat si ji," řekl velitel české jednotky ve Vardaku Igor Jašek.

Právě ten byl hlavním iniciátorem myšlenky na přejmenování základny Solthan Kheyl, odkud čeští vojáci v neklidné oblasti operují na "Vyroubal Czech Camp".

„Virus, moc nás to bolí,“ loučí se vojáci s kolegou

Rotmistr Robert Vyroubal z 2. jednotky poradního a výcvikového týmu zahynul 31. května 2011 po deváté hodině místního času. Při přesunu nedaleko vesnice Salar explodovala pod jeho vozidlem nástražná nálož. Při útoku zahynuli Robert Vyroubal a afghánský tlumočník, rotmistr Ivan Vorel byl zraněn těžce a podplukovník Michal Kucharský lehce.

Vojáci chtěli původně slavnostní akci uspořádat už 24. ledna, v den narození Roberta Vyroubala. "Ale plnění operačního úkolu mělo jako vždy přednost," vysvětlil Jašek.

V neklidné provincii Vardak padesátka českých instruktorů cvičí vojáky afghánské armády a dohlíží na ně přímo v bojových operacích. Afghánci mají být díky nim schopnější a samostatnější, aby mohli postupně převzít odpovědnost za bezpečnost v celé zemi. Jednotce složené hlavně z odborníků na výcvik, střelbu, taktiku a plánování sami vojáci přezdívají "omeleta". To kvůli anglické zkratce pro poradní a výcvikový tým - OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team).

Provincie Vardak je považována za jednu z pěti nejnebezpečnějších oblastí Afghánistánu. Území protíná klíčová strategická cesta mezi metropolí Kábulem a jihoafghánským Kandahárem a těžké útoky povstalců jsou zde na denním pořádku.

inc natoaktual.cz