Vláda posílá pro zraněné Ukrajince dva armádní letecké speciály

Vydáno 26.02.2014
Česká vláda vyšle ve čtvrtek na Ukrajinu dva armádní letouny. Do Česka přepraví 24 ukrajinských občanů, kteří utrpěli vážná zranění během krvavých pouličních násilností v metropoli Kyjevě. Léčit se budou ve čtyřech českých nemocnicích.  

Leton C-295M CASA českých vzdušných sil | foto: Armáda ČR

"Jedná se o pacienty, kteří byli nejčastěji zraněni během bojů a střetů, ke kterým docházelo mezi ukrajinskými policejními silami a demonstranty, zejména v Kyjevě," uvedl po středečním jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Na pomoc v rámci takzvaného programu MEDEVAC vyčlenila vláda 10 milionů korun. Zraněné na místě vytipovali pracovníci humanitární organizace Člověk v tísni. Počet zraněných, kteří budou převezení k léčení do Česka, nemusí být konečný.

Armáda pro ně ve čtvrtek vypraví dva speciály - transportní stroj Casa i velký Airbus A-319. Oba letouny totiž mohou být velmi rychle speciálně upraveny pro převoz pacientů na lůžkách. S pacienty se do Česka vrátí ještě ve čtvrtek kolem sedmé hodiny večer.

"Jde o pacienty opravdu ve velmi těžkém zdravotním stavu. Poranění jsou vesměs velmi závažná, někdy až kritická. Jde o mnohočetné průstřely, jde o pacienty, kteří jsou ochrnutí, s průstřely orgánů, se zraněními lebky a podobně," konstatoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Na léčbě se podle něj budou podílet čtyři pražské nemocnice. Zranění hlavy má ošetřovat nemocnice na Karlově náměstí, poraněním břicha a končetin nemocnice v Motole, střelná poranění bude mít na starosti Ústřední vojenská nemocnice ve Střešovicích a o popáleniny se postará vinohradská nemocnice.

Němeček rovněž upozornil, že státní nemocnice by rovněž měly ze svých rezerv uvolnit část zdravotnického materiálu, který posléze poslouží jako humanitární pomoc pro Ukrajinu.

V souvislosti s Ukrajinou vláda ve středu rovněž rozhodla, že chce mít v budoucnu jasnou dlouhodobou koncepci vůči této zemi. Podle premiéra Sobotky by Česká republika měla hrát aktivní roli v procesu sbližování Ukrajiny a Evropské unie a kabinet připraví strategii dlouhodobé spolupráce s Ukrajinou. Dokument má připravit ministerstvo zahraničí.

Protesty proti režimu prorusky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyče propukly už před třemi měsíci. V listopadu Janukovyč odmítl podepsat asociační dohodu s Evropskou unií a naopak se rozhodl ještě více přiklonit k Rusku, které slíbilo Kyjevu půjčku na záchranu ukrajinských financí.

Při pouličních bitvách mezi protivládními demonstranty a policií v centru Kyjeva zabito nejméně 88 lidí. Janukovyč v pátek uprchl z Kyjeva a parlament ho v sobotu zbavil funkce. Nové úřady na Janukovyče vydaly zatykač kvůli podezření z podílu na hromadných vraždách civilistů. Poslanci chtějí sesazeného prezidenta hnát k zodpovědnosti před mezinárodní trestní tribunál.

inc natoaktual.cz