natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Armáda získá schopnosti ničit na dálku letouny, drony i řízené střely

    26. října 2023  6:14
    Ministerstvo obrany chystá nákup protivzdušných střel s dosahem 80 kilometrů z Izraele. Vyplývá to z informací ze středečního jednání vlády. Za 48 střel pro ničení letounů, vrtulníků, bezpilotních strojů i řízených střel má obrana zaplatit 2,8 miliard korun bez DPH.  

    Odpalovací zařízení izraelského protivzdušného systému SPYDER | foto: Rafael

    „Válka na Ukrajině nám ukazuje, jak zásadní je ochrana před útoky ze vzduchu, ať už jde o drony, nebo o standardní letectvo,“ uvedla po jednání vlády ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

    Armádě pro ochranu země před takovými hrozbami schopnosti chybí, respektive využívá zastaralé protivzdušné systém sovětské výroby. Moderní izraelské zbraňové systémy to podle Černochové mají změnit.

    Obrana chce podle informací z vlády nakoupit 48 protiletadlových střel I-Derby Long Range z Izraele. Střely s dosahem až 80 km a 20 km do výšky jsou určeny pro ničení bezpilotních prostředků, vrtulníků, letounů a řízených střel.

    Sjednaná hodnota zakázky je podle ministerstva obrany 2,8 miliardy korun bez DPH. Smlouvu má obrana podepsat ještě do konce října.

    Jde o munici pro čtyři baterie protivzdušných komplexů Spyder, které obrana už z Izraele objednala za 14 miliard a vojáci je mají dostat v roce 2026.

    Nahradí dosluhující raketové systémy sovětské výroby 2K12 KUB, známé jako „tři prsty smrti“, které v armádě slouží čtyřicet let. Účinný dostřel zastaralého komplexu je zhruba 20 kilometrů.

    Společný deštník proti raketám chce pořídit patnáct zemí Evropy včetně Česka

    Za dodávku střel se podle Černochové dodavatel zavázal proúčtovat v České republice alespoň ekvivalent částky 14 milionů dolarů, tedy v přepočtu přes 328 milionů korun.

    Na zakázce se navíc budou podílet české firmy. Pardubická Retia a státní podnik VTÚ mají zajišťovat výrobu kontejnerů střel a zajišťovat logistickou podporu a integrovat informační systémy.

    „Stejně jako u jiných zakázek i v tomto případě považuji za důležité, že se zapojí české firmy,“ podotkla Černochová.

    Součástí navrhované smlouvy má být také opce na nákup dalších stovek střel v šesti kategoriích v maximálně hodnotě do 12,6 miliardy korun.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media