Země NATO vyslaly na Filipíny letoun s pomocí, další budou následovat

Vydáno 14.11.2013
První obří transportní letoun s nákladem humanitární pomoci vyslaly země NATO na tajfunem zpustošené Filipíny. Do Manily putovaly generátory, stany, vodní filtry, jídlo a kancelářské vybavení včetně počítačů. Další lety by měly následovat v nejbližších dnech.  

Těžký transportní letoun Il-76 | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Těžký dopravní letoun Il-76 odstartoval s nákladem humanitární pomoci z dánského Billundu. Další lety by podle bruselské centrály NATO měly následovat.

Do filipínské metropole Manily přepravil generátory, stany, vodní filtry, jídlo a také kancelářské potřeby včetně počítačů. Letoun by vyslán v rámci programu alianční strategické přepravy SALIS (Strategic Airlift Interim Solution), v rámci kterého si země NATO včetně Česka a některé partnerské státy pronajímají obří transportní letouny ruských a ukrajinských dopravců.

O poskytnutí stroje pro první let s humanitární pomocí požádalo Alianci partnerské Švédsko.

NATO jako celek se pravidelně angažuje při humanitárních operacích po celém světě. Například v roce 2005 po ničivém zemětřesení v Pákistánu zajistili spojenci kromě vyslání zdravotnické pomoci a záchranářů také vzdušný most a přepravili do země tisíce tun humanitární pomoci.

inc natoaktual.cz