natoaktual.cz

Summit NATO 2024

Speciální příloha
k summitu ve Washingtonu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • První munici dostane Ukrajina do pár dnů, potvrdil Fiala. K iniciativě se přidala Litva

    29. května 2024  6:05
    První desítky tisíc kusů dělostřelecké munice dorazí na Ukrajinu v průběhu června, potvrdil premiér Petr Fiala. Na nákup munice pro ukrajinské obránce přislíbilo 18 zemí uvolnit na 1,6 miliardy eur. Nově se k české iniciativě připojila Litva.  

    Premiér Petr Fiala s ukrajinským předsedou vlády Denysem Šmyhalem před Kramářovou vilou | foto: @strakovka

    „Situace na frontě není jednoduchá. Jsem proto rád, že první dodávky munice z české iniciativy dorazí na Ukrajinu již v průběhu června,“ uvedl Fiala po setkání s ukrajinským předsedou vlády Denysem Šmyhalem v Praze, kam se na společné jednání o další pomoci Ukrajině sjeli šéfové vlád Dánska, Nizozemska, Lotyšska a polský prezident Andrzej Duda.

    Podle Šmyhala je nyní důležité, aby dělostřelecká munice od června proudila na Ukrajinu včas a systematicky. Od spojenců podle jeho slov existují přísliby na uvolnění celkem 1,6 miliardy eur (39,5 miliardy korun) na pořízení munice mimo země evropského prostoru.

    „Diskutovali jsme také o možnosti použití zbraní partnerů při obraně na území agresora. Děkuji panu premiérovi za podporu v této oblasti. Společná výroba v obranném průmyslu, zvyšující se tlak na Rusko, sankce a konfiskace ruského majetku jsou další důležité otázky,“ řekl Šmyhal po jednání.

    Fiala svého ukrajinského kolegu ujistil, že Česká republika bude v pomoci Ukrajině pokračovat a nadále spolupracovat s partnery a spojenci na koordinaci dodávek potřebného vybavení. „Na úspěchu Ukrajiny závisí bezpečnost celé Evropy,“ prohlásil.

    Odpovědnost posílit obranyschopnost Ukrajiny, která čelí zesilujícím ruským útokům, je podle polského prezidenta Andrzeje Dudy nyní na Západu. „Ukrajina se potýká s nedostatkem munice a omezenou schopností obnovovat své zdroje. Odpovědnost za dodávky munice tedy spočívá na Západě a je v našem zájmu. Musíme udělat vše, abychom pomohli Ukrajině zastavit ruskou agresi,“ konstatoval.

    Podle dánské premiérky Mette Frederiksen by situaci na frontě mohly změnit právě dodávky z české muniční iniciativy. Vybrané peníze by měly stačit na půl milionu kusů dělostřelecké munice do konce roku, řekla Frederiksenová.

    Lotyšská premiérka Evika Siliňa na iniciativu přislíbila deset milionů eur (246 milionů korun). „Lotyši znají vysokou cenu svobody. Je proto naším závazkem připomínat ostatním, jak drahocenná je svoboda a jak odhodlaní musíme být všichni, abychom ji bránili,“ uvedla.

    Lídři se na společné večeři v Kramářově vile shodli, že klíčová je rovněž ochrana ukrajinského vzdušného prostoru a ocenili Německou snahu o posilování protivzdušné obrany Ukrajiny.

    Nizozemský premiér vlády Mark Rutte přislíbil k posílení protivzdušné obrany Ukrajiny poskytnout klíčové komponenty. „Doufáme, že na Ukrajinu bude dodán alespoň jeden systém Patriot co nejdříve,“ oznámil. Jde podle něj o zásadní věc pro obranu. „Protože ruské útoky neustále přicházejí. Musíme Ukrajinu podporovat tak dlouho a tak intenzivně, dokud to bude potřeba,“ vyzval.

    Kyjev podle Šmyhala netrpělivě očekává dodávky prvních stíhacích letounů F-16, které poskytne hned několik zemí v čele s Nizozemskem, Norskem, Dánskem a Belgií. Ukrajinští piloti už měsíce procházejí intenzivním výcvikem.

    Českou iniciativu na pořízení až 800 tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii a NATO podpořilo už 18 zemí. Nově také Litva, která přispěje 35 milionů eur (862,6 milionu korun). Příslušné memorandum v úterý podepsala se svým litevským kolegou ministryně obrany Jana Černochová na okraj jednání ministrů obrany zemí EU v Bruselu.

    „Musíme nadále dělat vše, co je v našich silách, abychom včasně reagovali na urgentní potřeby Ukrajiny, což je cílem i naší muniční iniciativy. Podporu bychom měli plánovat tak, aby ukrajinská armáda v budoucnu nečelila kritickým nedostatkům,“ uvedla Černochová.

    Zároveň odmítla jakékoli spekulace o tom, že by iniciativa na dodávky munice byla nějak zpožděna. „Nic se nezpožďuje, Česká republika bude všechny závazky, které dává donátorským zemím, v maximální míře plnit,“ řekla s tím, že finanční prostředky dárců na nákupy munice proudí do Česka postupně na základě memorand. „Nemůžeme nakupovat munici někde na dluh,“ dodala.

    Šéf unijní diplomacie Josep Borrell ještě před jednáním připomněl, že EU má připravený balíček ve výši 6,7 miliardy eur na vojenskou pomoc Ukrajině. Použití však blokuje Maďarsko, což způsobuje značnou frustraci mezi členskými státy. Akce Viktora Orbána, včetně obstrukcí téměř poloviny usnesení EU o Ukrajině, jsou vnímány jako významná překážka při pomoci napadené zemi.

    Lídři zemí EU, jako například Gabrielius Landsbergis z Litvy a Micheál Martin z Irska, naléhají na nalezení řešení k obejití maďarských obstrukcí a zdůrazňují naléhavou potřebu podpory.

    Dovolme Ukrajině údery na ruské území, vyzval šéf NATO. Spojenci i Česko souhlasí

    Na rozdíl od většiny zemí Evropské unie Maďarsko odmítlo poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc a rétoricky se stavělo i proti sankcím EU namířeným na Rusko a jeho politické elity, přestože pro ně nakonec hlasovalo.

    Jednání unijních ministrů se účastnil také šéf NATO Jens Stoltenberg. Zdůraznil potřebu urychlit dodávky „munice, systémů protivzdušné obrany, a zejména těch nejpokročilejších“ v podobě systémů Patriot. Aliance podle jeho slov před svým červencovým summitem Washingtonu pracuje na plánech další koordinace poskytování vybavení a výcviku, podpořených finančním příslibem.

    Stoltenberg apeloval, aby evropské země „předcházely mezerám a zpožděním“ v dodávkách pomoci Ukrajině, jako se to stalo v posledních měsících například při blokování klíčové americké pomoci v Kongresu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media