natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Nejbližší partner na Blízkém východě, řekla Černochová v Izraeli

    8. února 2024  21:04
    Vynikající vztahy s Izraelem mohou podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) přinést zajímavé příležitosti nejen pro český obranný průmysl. Například izraelská společnost ELBIT má zájem Česku vybudovat centrum pro výrobu bezpilotních prostředků.  

    Odpalovací zařízení izraelského protivzdušného systému SPYDER | foto: Rafael

    „Izrael je naším nejbližším partnerem na Blízkém východě. Stejně jako v roce 1948 i nyní stojíme po vašem boku a jsme připraveni poskytnout pomoc dle vašich potřeb,“ řekla Černochova během své čtvrteční návštěvy Izraele, kde se svým protějškem Joavem Galantem jednala o bezpečnostní situaci na Blízkém východě i v Evropě, obranně-průmyslové spolupráci obou zemí i akvizičních projektech.

    Zároveň vyjádřila za ČR plnou podporu práva Izraele na sebeobranu a odsoudila zločiny, kterých se dopustili teroristé Hamásu proti Izraeli. Černochová ocenila kroky Izraele k navýšení humanitárních dodávek do pásma Gazy a připomněla i nedávnou českou pomoc v hodnotě několika milionů korun na podporu civilistů v Gaze i izraelských zdravotnických organizací.

    Podle ministryně je klíčové zabránit rozšíření konfliktu do širšího regionu. „Bezpečnostní situaci výrazně zhoršují útoky Húsíů na komerční lodě v Rudém moři i útoky Íránem podporovaných milic na americké jednotky v regionu. Odvetné akce jsou nezbytné s cílem odradit je od dalších útoků,“ uvedla během jednání.

    Česká Republika Izraeli pomohla bezprostředně po říjnových teroristických útocích. Společnost STV Group dodala Izraeli bezmála 3 tisíce kusů plátů do balistických vest, když ministerstvo obrany ve spolupráci s dalšími rezorty maximálně urychlilo vývozní i celní licence.

    „Dodávka z ČR v Izraeli velmi rezonovala, lidem dar připomněl právě naši pomoc z dob, kdy tento stát vznikal,“ podotkla Černochová s tím, pokud Izrael požádá o další pomoc, mohou české firmy obranného a bezpečnostního průmyslu nabídnout například zbraně, ochranné prostředky i munici.

    Vynikající politické vztahy mezi oběma zeměmi podle Černochové usnadňují posilování obchodní spolupráce, přičemž kombinace izraelských nejpokročilejších technologií a obchodních schopností s českou tradicí inženýrství a strategickou polohou v srdci Evropy mohou oběma stranám přinést vynikající výsledky a nejen v oblasti obranného průmyslu.

    Velký potenciál v oblasti nejmodernějších technologií má například projekt izraelské společnosti ELBIT, která má ve spolupráci s českou firmou LPP zájem vybudovat centrum výroby bezpilotních prostředků na území ČR. „V oblasti obranně-průmyslové spolupráce je naším cílem také propojit české a izraelské firmy a podpořit vznik společných projektů,“ dodala Černochová.

    Česká republika spolupracuje s Izraelem na mnoha vyzbrojovacích projektech, dva z nich jsou pro českou armádu klíčové. První se týká radarů MADR, druhý pak protiletadlového systému SPYDER.

    V České republice je v současnosti už všech všech osm 3D radiolokátorů. Projekt doprovází zpoždění, které bylo způsobeno především technickými problémy na straně dodavatele.

    Armáda dostala všechny moderní radary z Izraele. Nahradí historické kousky

    O komplikacích ministryně Černochová hovořila i s Joavem Galantem a vyjádřila přání, aby problémy byly napraveny tak, aby „radiolokátory mohly být do výzbroje armády zavedeny co nejdříve“.

    Smlouvu na dodávku kompletů SPYDER uzavřelo ministerstvo s Izraelem v říjnu 2021 opět formou vláda-vláda. Projekt zahrnuje čtyři protiletadlové raketové baterie SPYDER na podvozcích Tatra 815-7 v konfiguraci 8x8, standardně užívaných v české armádě.Armádě ČR. Česká armáda protivzdušné systémy obdrží do konce roku 2026.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media