natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Ruské námořní manévry u Irska budí obavy o podmořské komunikační kabely

    4. února 2022  12:48
    Plavidla ruské severní flotily míří podél irského pobřeží na ohlášené námořní manévry. Ostře sledované cvičení se střelbami, navíc v době napjatých vztahů kvůli Ukrajině, má začít tento týden. Původně chtělo ruské námořnictvo cvičit přímo v irských vodách. Po protestech irských rybářů ale Moskva cvičení posunula dál od břehů.  

    Ruský raketový křižník Maršál Ustinov u norských břehů (25. ledna 2022) | foto: 333. peruť Luftforsvaret

    Hlídkové letouny irských vzdušných sil zaznamenaly už ve středu a ve čtvrtek pohyb bojových plavidel ruské Severní flotily asi 140 námořních mil (260 km) jihozápadně od mysu Kerry Head.

    Irské obranné síly pak potvrdily, že všechna ruská plavidla se nacházela mimo irské teritoriální vody, které se táhnou 12 mil od pobřeží. Ruská plavidla z dálky „stínují“ britské, francouzské a americké bojové lodě a také hlídkové letouny britského Královského letectva.

    Manévry ruské severní flotily u Irska, které probíhají od 3. do 8. února, budí od počátku obavy. Zvlášť v současném napětí mezi Moskvou a Západem kvůli situaci Ukrajině. Irský ministr zahraničí a obrany Simon Coveney uvedl, že manévry sice jsou legální, ale „nejsou vítány“.

    Ruské námořnictvo ohlásilo původně cvičení s ostrými střelbami do oblasti zhruba 240 kilometrů od irského pobřeží, tedy nikoliv ve výsostných vodách Irska, ale v jeho takzvané výlučné ekonomické zóně. Ta sahá do vzdálenosti 200 námořních mil (370 km) od pobřeží a obecně zde mezinárodní právo vojenská cvičení cizích států povoluje.

    Ostře se ale proti manévrům ruského námořnictva ohradili irští rybáři. Plánovali dokonce na protest vyslat do vod cvičení početnou flotilu až 60 rybářských plavidel s tím, že sice nechtějí ruská vojenská plavidla provokovat, ale vyjádřit tak nesouhlas a své obavy o ochranu životního prostředí.

    „Jsou to naše vody. Dokážete si představit, že by Rusové chtěli z irské pevniny odpalovat rakety, jak daleko by se s tím dostali?“ prohlašoval Patrick Murphy, výkonný ředitel Irské organizace producentů ryb na jihu a západě. Varoval, že rybáři vyvinou koordinované úsilí, aby ruskou flotilu „odrazili“.

    Chtěli vsadit na to, že ruská plavidla budou muset dodržovat protikolizní pravidla a přítomnost rybářských člunů jejich cvičení prakticky zablokuje. Irská vláda poté oficiálně žádala Rusko, aby cvičení přehodnotilo.

    A protesty rybářů i Dublinu nakonec slavily úspěch. Ruský vyslanec v Irsku Ruský Jurij Filatov 29. ledna oznámil, že se ruský ministr obrany Sergej Šojgu rozhodl, „jako gesto dobré vůle, přemístit cvičení za hranici irské exkluzivní ekonomické zóny, aby nedošlo k omezení rybolovu. Později pak před výborem pro zahraniční věci a obranu irského parlamentu uvedl, že do plánovaných ostrých střeleb se zapojí pouze dvě ruská plavidla.

    Obavy trvají kvůli podmořským kabelům

    Irské vzdušné síly uvedly, že v oblasti u irských břehů zaznamenaly minimálně pět ruských plavidel v čele s raketovým křižníkem Maršál Ustinov, který může nést střely s konvenčními i jadernými hlavicemi.

    I přes přesunutí budí ruské cvičení dál obavy, protože oblast je uzlem důležitých podmořských komunikačních kabelů mezi Evropou a Severní Amerikou.

    Mapa podmořských kabelů u Evropy

    „Záměrem není přestřihnout kabely, ale vyslat zprávu, že je mohou přestřihnout, kdykoli budou chtít. Publikem pro toto poselství je NATO, nikoli Irsko,“ citovala irská média nejmenovaný zdroj z irské armády.

    Analytik Justin Sherman z prestižního amerického Scowcroftova centra pro strategii a bezpečnost Atlantické rady upozornil, že podmořské kabely představují zatím přehlížený prvek potenciální další eskalace napětí ze strany Ruska. Jejich přerušením nebo pouze hrozbou přerušení by podle něj Moskva snadno „oslepila svět vůči událostem odehrávajícím se na Ukrajině“.

    Sherman varoval, že pokud útočníci mohou poškodit, zničit nebo pouze přerušit fyzickou internetovou infrastrukturu, jako jsou podmořské kabely. mohou narušit internetovou komunikaci v cílové oblasti a způsobit tak veřejnou paniku a nepokoje, podkopat ekonomickou aktivitu a další.

    Upozornil na události z roku 2014, kdy Rusko vojensky obsadilo a následně anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. „Jednou z jeho prvních akcí bylo přestřižení kabelu spojujícího poloostrov s vnějším světem. Toto částečně narušené internetové připojení poskytlo Kremlu další pákový efekt v regionu a omezilo viditelnost světa do raných fází konfliktu,“ konstatoval.

    Šéf britských ozbrojených sil Tony Radakin už počátkem ledna v souvislosti se zvýšenou aktivitou ruských ponorek v Atlantiku a možným mapováním dna uvedl, že činnost ruského námořnictva by mohla ohrozit podmořské kabely a umožnit Moskvě narušit globální internetový provoz.

    Podle Shermana by se v nejhorším případě s globálním dopadem mohlo Rusko zaměřit na kterýkoliv z desítek podmořských kabelů

    spojujících části Evropy s globálním internetem – a které mohou přenášet provoz pocházející z Ukrajiny a směřující pro ni. „Například Irska se týká šestnáct podmořských kabelů a přestřižení některých z těchto kabelů – z nichž několik leží na dně v blízkosti oblasti ohlášeného ruského cvičení – by narušilo tok globálního internetového provozu a jeho oprava by mohla trvat několik hodin nebo dokonce dní,“ konstatoval Sherman.

    Vyslali Rusové na cvičení i ponorky?

    Do cvičení u Irska se má zapojit několik ruských plavidel, které před týdnem bedlivě sledovalo norské letectvo u Severního mysu a podél norského pobřeží.

    Kromě křižníku Maršál Ustinov mají skupinu tvořit ještě protiponorková loď Kulakov, fregata Kasatonov a také palivový tanker a podpůrný remorkér. U norských břehů se pohybovaly také raketové torpédoborce třídy Udaloj.

    Nejasnosti zatím panují, zda do cvičení u Irska vyslali Rusové také některou z ponorek, která obvykle bývá součástí takové skupiny.

    Ruské ministerstvo obrany bez dalších podrobnosti před týdnem oznámilo, že v nadcházejících měsících podnikne celou sérii námořních cvičení - od Atlantiku, přes Pacifik a Arktidu až po Středomoří. Nasadit do nich chce přes 140 válečných lodí a podpůrných plavidel.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media