natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • S Ukrajinou jsme připraveni na horší scénáře, tvrdí bezpečnostní rada

    2. února 2022  7:14
    Bezpečnostní rada státu v úterý vyjádřila vážnou obavu z pokračujících kroků Ruska vůči Ukrajině. Věří přitom v diplomatické řešení situace. Podle premiéra Petra Fialy je ale Česko zároveň připravené i na horší scénáře.  

    Premiér Petr Fiala a ministryně obrany Jana Černochová po jednání vlády | foto: @strakovka

    „Pro naše občany máme jasnou zprávu: Spoléháme na diplomatické vyřešení napětí na ukrajinsko-ruské hranici. Věříme v diplomatické řešení, ale jsme připraveni i na horší scénáře. To je podle nás jediný odpovědný postup,“ uvedl Fiala (ODS) po jednání. Bezpečnostní rada státu zasedala vůbec poprvé pod jeho vedením.

    Bezpečnostní rada státu v této souvislosti vzala na vědomí informaci mezirezortní pracovní skupiny Výboru pro koordinaci zahraniční bezpečnostní politiky. Ta vyhodnocuje očekávané možné dopady na Česko pokud by se Rusko odhodlalo k nějaké agresivní akci vůči Ukrajině.

    Mezi možnými důsledky podle bezpečnostní rady mohou být kybernetické útoky, zvýšená činnost cizích zpravodajských služeb, migrace nebo zvýšení cen elektřiny a surovin. Pracovní skupina řeší také možnostmi zajištění adekvátních zásob při možném omezení či přerušení dodávek plynu a ropy, ochranu občanů, krajanů a majetku ČR na Ukrajině.

    Rada se zabývala otázkami podpory zemí nejvíce zasažených migrací v důsledku případné ruské agrese vůči Ukrajině, zajištěním humanitární pomoci a udržením jednotné komunikační strategie.

    „Vláda se situaci věnuje dlouhodobě, systematicky a usilovně,“ konstatoval Fiala. Připomněl, že se v pondělí sešel s ukrajinským velvyslancem a minulý týden vláda souhlasila s tím, že Ukrajině daruje přes 4 tisíce dělostřeleckých granátů za více jak 36 milionů korun.

    „Je nám jasné, že se nás ta situace dotýká. Není to tak, že bychom se na to mohli dívat lhostejně. Hranice Ukrajiny jsou od našich hranic 300 kilometrů daleko a přímé i nepřímé dopady případného konfliktu by byly velmi vážné,“ připomněl.

    Moskva v blízkosti Ukrajiny shromáždila přes 100 tisíc vojáků, odmítá však, že by připravovala invazi. Zároveň hrozí blíže nespecifikovanými kroky, pokud Západ nepřistoupí na seznam požadavků týkajících se bezpečnostních záruk. Požaduje například další nerozšiřování NATO nebo stažení aliančních předsunutých jednotek z takzvaného východních křídla.

    Česká armáda podpoří reformy

    Podle náčelníka Generálního štábu Aleše Opaty chce česká armáda pomoci Ukrajině při reformách ozbrojených sil a rozvoji vojenských schopností. Opata se v úterý setkal v Praze s vrchním velitelem ukrajinských ozbrojených sil Valerijem Zalužným.

    „Ukrajina je partnerem aliance, kterého chceme podporovat v reformě ozbrojených sil a rozvoji vojenských schopností, zejména v oblasti logistiky, vojenské policie a zdravotnického zabezpečení,“ poznamenal Opata.

    Generálové spolu jednali také o společnému výcviku obou armád nebo o vzdělávání na území České republiky. Ukrajinské jednotky se v minulosti zapojily do aliančních aktivit, například do operací v Afghánistánu a Kosovu, účastní se také aliančních cvičení.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media