natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Američané musí pryč, preventivní útok je nejlepší, hrozil politolog Satanovskij

    30. ledna 2022  13:34
    Úkolem Ruska je, aby v Evropě vůbec neexistovaly americké základny, tvrdí k současné ukrajinské krizi ruský politolog a člen veřejné rady ministerstva obrany Jevgenij Satanovskij. V Kremlem řízené celostátní televizní stanici Rossija 1 dokonce obhajoval preventivní útok s tím, že západní politici musí nabýt vědomí, že „jejich země tady nejsou navěky a mohou se stát součástí dějin“.  

    Jevgenij Satanovskij, ruský ekonom, politolog, člen veřejné rady ministerstva obrany v pořadu na ruské stanic Rossija 1 (snímek obrazovky) | foto: natoaktual.cz

    Rusku podle Satanovského nejde o to, aby se hranice NATO vrátily do roku 1997, ale aby ze světa zmizely americké vojenské základny.

    „Úkolem Ruské federace je, aby v Evropě vůbec neexistovaly americké základny. V Evropě a také v Jižní Koreji a v Japonsku. Toť vše,“ prohlásil politolog a člen Veřejné rady ministerstva obrany v talkshow „Nedělní večer s Vladimirem Solovjovem“. (Pozn. autora: české titulky vytvořil překladatel a komentátor Nikola Repin)

    Ten pravidelně vysílá Kremlem řízená celostátní televizní stanice Rossija 1 a objevují se v něm dezinformace a nepravdy šířené ruskou státní propagandou. (Pořad měl podle údajů agentury Mediascope podíl sledovanosti přes 21 procent. Stanice Rossija 1 patří k nejoblíbenějším televizním kanálům v Rusku s průměrnou denní sledovaností přes 1,3 milionu diváků).

    Satanovskij v debatě k současné situaci a koncentraci ruských vojsk u ukrajinských hranic poznamenal: „Říkají nám, že můžeme jenom odpovědět, pokud jde o útok. Ano, výborně, souhlasil bych, pokud bych se nevěnoval Blízkému východu. Velký kulový. Správný preventivní útok je to nejlepší, co na tomto světě existuje“.

    Otázkou podle něj je, jak „bojovat s Amerikou“. V obhajobě preventivních útoků by se podle něj Rusko zaměřilo na ničení základen a vojenských sil. „Civilní necháváme být, města necháváme být. Vaše muzea jsou i pro nás důležitá národní hodnota,“ podotkl.

    Pro dosažení ruského cíle, tedy aby z Evropy zmizely americké základny, je podle jeho slov zapotřebí, aby západní politici „nabyli vědomí, že jejich země tady nejsou navěky a mohou se stát součástí dějin“.

    Argumentoval přitom svými průzkumy, v nichž podle jeho slov pouze 1% dotázaných Rusů hlasovalo pro pokračování diplomatických rozhovorů v případě, že USA budou ignorovat ruské požadavky. „19 % bylo pro silové řešení a 80 % bylo pro preventivní útok. Nevyčkávat,“ dodal.

    V diskuzi o situaci na východní Ukrajině, ovládané proruskými separatisty, pak prohlásil, že není předmětem diskuse, zda Moskva má či nemá právo, působit na obyvatelstvo a místní lídry tak, jak to považuje za potřebné. „Jenom pochopte jednoduchou věc. Žijeme v jednom jediném státě, který byl rozdělen na různé země. Zapříčiněním dějin, Gorbačova, Jelcina a dalších… jde ale o jediný stát,“ vzkázal ruský politolog.

    Ruský expert burcuje k úderu

    Tomu se někdy přezdívá „Armagedonyč“. Už v roce 2020 vyhlašoval, že je nutné Američany preventivně vytěsnit z Evropy a že v konečném důsledku není vyloučena jaderná válka a konec planety.

    Na sklonku loňského roku zase předpovídal, že Západ brzy rozpoutá proti Rusku rozsáhlý vojenský konflikt.

    Radikální názory o konfliktu s USA pronášel Satanovskij i předtím. Shodou okolností opět v pořadu Vladimira Solovjova na stanici Rossija 1. Tehdy předpovídal, že Rusko a USA se nestřetnou do roku 2025, kdy skončí funkční období ruského prezidenta Vladimira Putina. Mezitím se prý ale Ukrajina stane protiruskou silou, což Rusko vtáhne do různých problémů.

    Satanovskij proto dlouhodobě prosazuje „eliminaci“ americké přítomnosti v Evropě nebo celého bloku NATO. „Mluvím o jakýchkoli formách eliminace, nejen o mírových metodách a jednáních… Protože pokud vám soused řekne, že vás zastřelí, a vytáhne pušku a náboje, bylo by velmi zvláštní čekat, až vás a vaši rodinu zastřelí,“ tvrdil Satanovskij a za cíl tehdy označit zrušení hranic až k Atlantiku.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media