natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Íránec ukradl Američanům tajemství nové stíhačky, zatkli ho na letišti

    14. ledna 2014  12:05
    Američtí federální agenti zatkli na letišti v New Jersey muže, který se pokusil propašovat do Íránu dokumenty s citlivými vojenskými informacemi o nejmodernější americkém stíhacím stroji F-35.  

    Letoun F-35 Lightning II | foto: JSF Program

    nformaci potvrdilo ministerstvo spravedlnosti s tím, že FBI devětapadesátiletého Mozaffára "Araše" Chazaího zatkla minulý čtvrtek krátce před odletem do německého Frankfurtu, odkud měl pokračovat do Teheránu.

    F-35 Lightning II

    Letoun F-35 Lightning II

    Jednomotorový jednomístný stroj 5. generace patřící do takzvané kategorie "neviditelných". Na jeho vývoji se kromě USA a Británie podílí ještě dalších 9 zemí. Má nahradit ve výzbroji několika států NATO a Izraele stroje F-16 a F/A-18. Vyrábí se ve třech variantách včetně jedné s kolmým startem. Má plnit roli vzdušné nadvlády a současně podporovat pozemní jednotky.

    Federální úřady i tajné služby se o něj zajímaly už od loňského listopadu. Íránec, který v roce 1991 získal americké občanství a žil v Manchesteru ve státě Connecticut, pracoval do loňského léta jako inženýr u několika společností, které se podílejí na vývoji a testování tryskových motorů pro vojenské letouny.

    Podle obvinění poslal v listopadu kamionem přes celé Spojené státy do přístavu v kalifornském Long Beach objemnou zásilku, která měla být odsud lodí přepravena do Íránu. V dokumentaci k zásilce Chazaí uvedl, že jde o vybavení domácnosti.

    Bedny mířily do Íránu

    Celníci a agenti HSI (Homeland Security Investigations) však při kontrole zjistili, že zásilka ukrývá mnoho krabic s citlivými dokumenty včetně detailních technických manuálů, specifikačních listů a dalších materiálů týkajících se projektu nejnovějšího amerického letounu F-35 a tryskových motorů.

    Dokumenty, z nichž některé podléhají stupni utajení, podle obvinění Chazaí ukradl během svého působení u týmu pro testování odolnosti některých komponentů.

    Kde bude létat

    Letoun F-35 Lightning II

    USA - 2 400 kusů
    Británie - 138
    Itálie - 90
    Izrael - 19 (až 100)
    Nizozemsko - 85
    Austrálie - 72 (až 100)
    Kanada - 65
    Dánsko - 30?
    Norsko - 52
    Turecko - 100?
    Japonsko - 42
    Singapur - až 100
    Jižní Korea - 60?

    Výrobce letounů Lockheed Martin ani ministerstvo obrany zatím případ kvůli vyšetřování nijak nekomentují.

    Íránci za pokus o vývoz kradeného zboží hrozí až deset let vězení a pokuta 250 000 dolarů. Je však velmi pravděpodobné, že obvinění bude ještě rozšířeno. Případem se totiž zabývá zvláštní vyšetřovací úřad amerických vzdušných sil, FBI, celní služba i úřad pro vnitřní bezpečnost.

    V relativně krátké době jde o druhý známý pokus, kdy se projekt letounu F-35 stal terčem průmyslové špionáže. Před rokem americká administrativa připustila, že se podařilo pravděpodobně čínským hackerům zmocnit řady citlivých informací k tomuto stroji páté generace.

    Letoun využívající technologie "stealth" má postupně vytvořit páteř amerického letectva a zajistit nejen USA, ale i několika dalším spojencům vzdušnou převahu pro následující dekády.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media