Gruzie pokročila ke členství NATO. Pozvánku ke vstupu ale zatím nemá

Vydáno 05.02.2015
Gruzie je na dobré cestě stát se jednou členem NATO. Shodli se na tom ministři obrany členských zemí Aliance v Bruselu. Na schůzce potvrdili balíček opatření, který by měl kavkazské zemi pomoci reformovat a modernizovat ozbrojené síly.  

Gruzínský ministr obrany Mindia Janelidze s generálním tajrmníkem NATO Jensem Stoltenbergem | foto: NATO Photos

„Gruzie je velmi blízký a silný partner. A přispívá k naší společné bezpečnosti mnoha různými způsoby. NATO je odhodláno pomoci Gruzii modernizovat svou obranu a tím ji přiblížit ke členství v Alianci,“ řekl po jednání Stoltenberg. 

Jižní Osetie

Území, kde žije zhruba 70 tisíc lidí, je právně součástí Gruzie, která existenci tohoto celku neuznává, stejně jako drtivá většina zemí světa. V oblasti žijí především Oseti a Gruzínci. Etničtí Rusové tvoří zhruba 2 procenta populace.

Jižní Osetie spolu s další gruzínskou separatistickou oblastí Abcházií vyhlásila jednostranně nezávislost na Gruzii už v 90. letech. Separatistické nálady pak vyvrcholily v létě 2008. Počátkem srpna se rozhořely boje mezi jihoosetskými ozbrojenci a gruzínskou armádou. Gruzie pak po několika dnech vyhlásila příměří, ale vzápětí se pokusila v noci ze 7. na 8. srpna oblast znovu ovládnout silou.

Rusko, které nad oběma regiony drželo ochrannou ruku, ale útok zastavilo s tím, že chce chránit obyvatele s ruským občanstvím, kteří o pomoc požádali. Ruské tankové jednotky s podporou letectva pak pokračovaly v invazi hluboko na gruzínské území.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv pak 12. srpna nařídil ukončení vojenských operací. I přesto ještě několik dní poté boje pokračovaly a ruské síly se zastavily až padesát kilometrů před gruzínskou metropolí Tbilisi.

Stahování ruských invazních jednotek z Gruzie pak začalo 22. srpna. Na území Jižní Osetie však Moskva dosud ponechala na 5 tisíc vojáků a dalších až tisíc pohraničníků. Na řadě míst od té doby buduje Rusko na hranici regionu ploty.

Na jednání s osmadvacítkou do Bruselu přicestoval gruzínský ministr obrany Mindia Janelidze.

Stoltenberg po schůzce připomněl, že spojenci vytvořili expertní tým, který pomáhá Gruzii s obrannými reformami a rovněž plán na vytvoření společného výcvikového a školícího střediska v Tbilisi. 

To by mohlo začít plně fungovat už ke konci letošního roku a mělo by sloužit nejen gruzínským ozbrojeným složkám, ale také zemím NATO a dalším partnerským státům.

Zároveň ocenil aktivitu Gruzie v zahraničních misích NATO a Evropské unie. Gruzie má například v současnosti druhý nejpočetnější kontingent v alianční misi v Afghánistánu. „Gruzie učinila významný pokrok od summitu v Bukurešti a přiblížila se k NATO díky ambiciózním reformám,“ uvádí se ve společném prohlášení ministrů.

Gruzie usiluje o pozvánku ke vstupu do Severoatlantické aliance už dlouhé roky. Spolu s Makedonií, Bosnou a Hercegovinou a Černou Horou dostala země už v roce 2008 příslib, že se jednou členským státem stane.

Některé státy se však obávají reakce Ruska, pokud by kavkazské republice pozvánku k přijetí Aliance udělila.

Ministři NATO ve čtvrtek znovu vyzvali Rusko, aby zvrátilo uznání dvou gruzínských separatistických regionů - Abcházie a Jižní Osetie a stáhlo z oblastí své vojáky. „Znovu potvrzujeme naši silnou podporu územní celistvosti Gruzie a suverenity v rámci mezinárodně uznaných hranic,“ prohlásil Stoltenberg.

Gruzie „přišla“ o oblasti Jižní Osetie a Abcházie po gruzínsko-ruské válce v létě 2008. Jednostranné vyhlášení nezávislosti těchto dvou oblastí, které jsou právně stále součástí Gruzie, však uznává pouze Rusko, Nikaragua, Venezuela a tichomořské státečky Nauru a Tuvalu.

„Odsuzujeme kroky, které Rusko činí a jež jsou v rozporu s mezinárodním právem,“ shodli se ministři s tím, že státy NATO neuznávají takzvanou dohodu o vytvoření Spojenectví a strategického partnerství podepsanou mezi gruzínským regionem Abcházií a Ruskem loni 24. listopadu. 

„Tato takzvaná dohoda nepřispívá k mírovému a dlouhodobému urovnání situace v Gruzii. Naopak to narušuje svrchovanost Gruzie a její územní integritu,“ konstatoval Stoltenberg.

inc natoaktual.cz