"Brnka" slaví čtvrtstoletí. V misích přinesla nejvyšší oběti

Vydáno 04.07.2019
Žatecká 4. brigáda rychlého nasazení slaví 25 let od svého založení. Za čtvrtstoletí své existence si se svým heslem "Tam, kde jiní nestačí" doslova vybojovala respekt a uznání doma i u spojenců. A v zahraničních misích přinesla nejvíc obětí.  

Vojáci 4. brigády rychlého nasazení | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Jedna ze dvou klíčových bojových brigád české armády měla od svého počátku vždy určité výsadní postavení, vyplývající už ze samotného názvu. Rychlého nasazení. Expediční síla s výsadkáři schopná nasazení kdekoliv na světě.

„Jako příslušníci 4. brigády rychlého nasazení jste dostáli svému názvu. Jste pilířem sil rychlé reakce ČR, ale také NATO. A někteří jste připraveni být nasazeni i v rámci aliančních sil velmi rychlé reakce,“ prohlásil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

4. brigáda rychlého nasazení "Obrany národa"

  • Velitelství 4. brigády (Žatec)
  • 41. mechanizovaný prapor (Žatec)
    Je určen především k plnění bojových a speciálních úkolů nejen při bezprostředním ohrožení státu, ale i mimo území České republiky. Vyzbrojen obrněnci Pandur
  • 42. mechanizovaný prapor (Tábor)
    „Svatováclavský“ je nejstarším útvarem české armády. Jeho předchůdcem byl kyrysnický pluk, který vznikl v roce 1682. Vyzbrojen obrněnci Pandur
  • 43. výsadkový prapor (Chrudim)
    Je elitní složkou brigády předurčenou k plnění speciálních bojových úkolů. Zřízený byl na podzim 1987 v posádce Chrudim, jako 71. úderný výsadkový prapor. Od roku 1991 používá čestný název „Československých parašutistů“
  • 44. lehký motorizovaný prapor (Jindřichův Hradec)
    Začal fungovat v říjnu 2008. Hlavními úkoly jsou zejména doprovody konvojů, boj v zastavěných oblastech a boj v horách

Na žateckém náměstí Svobody vojáky takzvané „brnky“ (podle počátečních písmen z názvu jednotky) vyznamenal Záslužným křížem 1. stupně. Slíbil, že jako člen vlády osobně udělá vše pro to, aby technika, výstroj i výzbroj jednotky odpovídala současným požadavkům armády 21. století.

Podle ministra se jednotka stala spolehlivou součástí nejen české armády, ale i spojenců včetně v zahraničních operací na Balkáně, Iráku, Afghánistánu, Mali či v Pobaltí.

Připomněl, že úspěchy, respekt a uznání nezískala jednotka zadarmo. „Někteří z vás v boji s islámskými teroristy padli při plnění úkolů, přišli o to nejcennější – o svůj život,“ prohlásil Metnar.

Naposledy před necelým rokem padli tři příslušníci 4. brigády při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Tam jednotka dosud přišla o devět svých mužů. Žádný jiný útvar české armády nepřinesl tolik obětí.

Jednotka byla založena 1. ledna 1994 a v současné době má čtyři prapory a téměř 2 600 vojáků. Brigádě během pětadvaceti let velelo celkem deset velitelů. Zajímavostí je, že všichni předchozí velitelé dosáhli do dnešní doby generálských hodností a dva z nich - Jiří Šedivý a Aleš Opata se stali také náčelníky Generálního štábu.

„Jako voják vám do dalších let přeji především sílu, vysokou odolnost a entuziasmus – jako Aleš Opata vám všem přeji zdraví a ať se daří,“ řekl Opata. Upozornil, že byla i období, kdy se jednotka potýkala s nedostatečnou výstrojí a výzbrojí, ale i v této nepříznivé době „plnila úkoly vždy s vysokým nasazením a profesionalitou“.

Podle současného velitele Josefa Trojánka není heslo brigády „Tam kde jiní nestačí“ výrazem pýchy, arogance, ani neúcty ke kolegům z armády. „Motivuje je nás a posiluje při plnění náročných úkolů. Je to heslo, které nám dává sílu a energii být jednotkou, na kterou se obyvatelé této země mohou spolehnout v jakékoliv situaci,“ uvedl.

inc natoaktual.cz