Bojové stroje přistávají v Mošnově, ukáží se na Dnech NATO v Ostravě

Vydáno 18.09.2014
Na dráhu mošnovského letiště začaly ve čtvrtek dosedat bojové letouny hned z několika zemí. Představí se na nadcházejících víkendových Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR.  

Účastníci Dnů NATO v Ostravě přilétají na mošnovské letiště. Bojový stroj F-18 finských vzdušných sil | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

První účastníci víkendové show přiletěli na mošnovském letišti dopoledne. Postupně se stojánky začaly plnit bojovými i transportními stroji hned z několika zemí.

Dny NATO v Ostravě

Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky proběhne 20.- 21. září. Vstup na akci je zdarma. Je to ojedinělá nekomerční přehlídka, na které mohou návštěvníci vidět vedle nejmodernější armádní techniky také to nejlepší, co má k dispozici policie, hasiči, záchranná služba, celníci, Vězeňská služba a další složky. Loni akci navštívilo 145 tisíc diváků.

Více informací na oficiálních stránkách www.natodays.cz

Mezi prvními se nad Ostravou objevily letouny F-16 řeckého Zeus Demo Teamu, který se divákům představí v atraktivní letové ukázce. Se stejným typem stroje vystoupí také nizozemské a dánské letectvo.

„Diváci tak budou mít možnost porovnat přímo na nebi pilotáž tohoto víceúčelového stroje v různých verzích a v podání letců z různých aliančních zemí,“ konstatoval Zbyněk Pavlačík ze sdružení Jagello 2000, které akci na mošnovském letišti organizuje.

Přílety a později odpoledne také nácviky letových vystoupení přilákaly k dráze mošnovského letiště stovky nadšenců. Mezi netrpělivě očekávané účastníky patřily stroje F-18 finských vzdušných sil.

"Z účasti finského F-18 solo display se velmi těšíme. Poprvé a zatím naposledy se na Mošnově Hornet objevil v roce 2007 v barvách španělského letectva," konstatoval Pavlačík.

Účast finského "Hornetu" je o to výjimečnější, že finské letectvo stroj v zahraničí příliš často nepředvádí. Loni se objevil například pouze jedinkrát mimo Finsko.

Organizátoři na poslední chvíli oznámili další potvrzené stroje, které do Ostravy dorazí. Kromě dvou tureckých strojů Phantom II v průzkumné verzi RF-4E, se objeví také americký létající tanker KC-135.

Fotografie

Letoun F-16 řeckého Zeus Demo Teamu při nácviku letového vystoupení pro...
Gripen českých vzdušných sil při nácviku letového vystoupení pro víkendové Dny...
Letoun F-18 finského letectva při nácviku letového vystoupení pro víkendové Dny...
Přílety účastníků Dnů NATO v Ostravě přilákaly k dráze mošnovského letiště...

Naopak definitivně byla zrušena účast aliančního letounu včasné výstrahy AWACS, s charakteristickou kruhovou anténou na hřbetě. „Momentálně jsou všechny stroje v misích a z časových důvodů se nemůže ani jeden z nich ukázat na veřejné show,“ vysvětlil Pavlačík.

Přílety valné části účastníků jsou plánovány především na pátek, kdy má dorazit také jedno z hlavních lákadel show - americký konvertoplán CV-22B Osprey. Půjde o jeho evropskou veřejnou premiéru. Přílet je podle posledních informací posunut z původně 16 hodin na 9 ráno.

inc natoaktual.cz