Novým ředitelem vojenské tajné služby bude Petr Bartovský

Vydáno 24.04.2024
Novým šéfem Vojenského zpravodajství bude brigádní generál Petr Bartovský. Návrh ministryně obrany Jany Černochové ve středu podpořila vláda. Nahradí Jan Berouna, který řídí vojenskou tajnou službu od roku 2014 a jemuž v říjnu zanikne služební poměr vojáka z povolání.  

Premiér Petr Fiala, ministryně obrany Jana Černochová a šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun. | foto: Armáda ČR

„Novým ředitelem Vojenského zpravodajství se stane profesionál, který má zkušenosti jak z Armády ČR, tak Vojenského zpravodajství, u kterého slouží 23 let,“ uvedl ano jednání vlády ministryně obrany Jana Černochová.

Nástupce současného ředitele vojenské tajné služby generálporučíka Jana Berouna podle svých slov záměrně hledala v řadách příslušníků Vojenského zpravodajství v souladu s kariérním řádem a s důrazem na zajištění kontinuity. J“sem přesvědčená, že brigádní generál Petr Bartovský je právě tím nejvhodnějším kandidátem,“ uvedla. Změnu v čele vojenské zpravodajské služby označila za „evoluci, nikoli za revoluci“.

Termín, kdy dojde ke změně ještě ministryně určí. Rozhodnutí o zástupci chtěla mít podle svých slov s časovým předstihem a to i s ohledem na současnou bezpečnostní situaci.

Bartovský chce v čele vojenské tajné služby navázat na letitou práci svého předchůdce. „Kontinuita výkonu služby musí být zachována, a to zejména s ohledem na napjaté a proměnlivé bezpečnostní prostředí, ve kterém se svět v současné době nachází,“ konstatoval.

Za jeden ze svých hlavních cílů označil zvýšení vnitřní koordinace Vojenského zpravodajství, aby jeho schopnosti a kapacity byly maximálně využity. „Zaměřit se také chci na zintenzivnění spolupráce všech českých bezpečnostních složek a budu pokračovat v aktivitách souvisejících s podporou válčící Ukrajiny,“ podotkl.

Brigádní generál Petr Bartovský vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově, do služebního poměru vojáka z povolání byl přijat v roce 1994. V Armádě ČR

působil ve velitelských a štábních funkcích v podřízenosti 1. armádního sboru a Velitelství pozemních sil. V roce 2001 byl přeložen k tehdejšímu Vojenskému obrannému zpravodajství.

U vojenské zpravodajské služby zastával několik vedoucích funkcí. Dvakrát byl nasazen v zahraničních operacích v KFOR a EUFOR. Je držitelem prověrky na stupeň Přísně tajné.

Jan Beroun je ředitelem Vojenského zpravodajství od roku 2014. Černochová mu dnes vyjádřil poděkování za jeho desetileté působení v čele tajné služby, kterou vedl ve složitém období neustále se zhoršující bezpečnostní situace rámované ruskou agresí na Ukrajině. Závazek v Armádě ČR Berounovi skončí v říjnu. Ministryně obrany věří, že přijme některou z nabídek a bude nadále působit ve státních službách.

inc natoaktual.cz