Obrana nakoupí 47 tisíc balistických vest za skoro 1,7 miliardy

Vydáno 13.05.2020
Ministerstvo obrany nakoupí v pěti letech téměř 47 tisíc balistických vest pro vojáky. Zakázku za skoro 1,7 miliardy korun získala firma STV Group. Mají splňovat nejvyšší balistickou ochranu. S dodávkami balistické ochrany měla armáda v minulosti potíže.  

Balistické vesty dodá výrobce ve třech barevných modifikacích. | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

„Osobní ochrana vojáků je pro nás prvořadá. Dnes podepsaná smlouva pokryje potřeby armády v této oblasti na následujících pět let,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Uzavřená rámcová smlouva umožní ministerstvu podle potřeby nakoupit v letech 2020 až 2025 celkem 46 988 balistických vest v maximálním finančním objemu 1,67 miliard korun včetně DPH.

Společnost STV Group uspěla v zadávacím řízení vyhlášeném loni v květnu. Armádě dodá vesty ve třech variantách - zelená maskovací, pouštní maskovací a černá pro Vojenskou policii s nejvyšší balistickou ochranou stupně IV.

Se zajištěním dodávek neprůstřelných vest mělo v minulosti ministerstvo potíže. Už dříve uzavřelo smlouvu s Českou zbrojovkou na dodání asi 2 300 balistických vest. Po vzájemných sporech ministerstvo od smlouvy odstoupilo a zakázka skončila u soudu.

Česká zbrojovka vyhrála tendr za 68 milionů korun v roce 2015. Dodávky doprovázely spory o kontrole výroby vest, kvůli kterým nebylo zboží dodáno. Ministerstvo chtělo po firmě vysokou pokutu, Česká zbrojovka ale naopak kritizovala postup úředníků. Od roku 2017 vesty vojákům a vojenským policistům proto dodávala společnost Argun.

Česká zbrojovka je přitom pro armádu strategický dodavatel ručních zbraní. V dubnu ministerstvo obrany uzavřelo s firmou rámcovou smlouvu na nákup až 39 tisíc ručních zbraní za až 2,35 miliardy korun. Společnost armádě dodá útočné pušky Bren 2, pistole CZ P-10 nebo podvěsné granátomety.

inc natoaktual.cz