Brdy jsou takřka čisté. Pyrotechnici zneškodnili 10 tisíc kusů munice

Vydáno 29.11.2017
Armáda dokončila čištění Chráněné krajinné oblasti Brdy, která byla dříve vojenským výcvikovým prostorem. Po pěti letech tak skončila náročná očista oblasti, během níž pyrotechnici našli a zneškodnili takřka 10 tisíc kusů nevybuchlé munice. Do šesti lokalit ale stále platí zákaz vstupu.  

Hranice vojenského újezdu | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Vojáci Odřadu pyrotechnické očisty 15. ženijního pluku pracovali na vyčištění oblasti od roku 2012. Prošli území o rozloze 12 tisíc hektarů a našli téměř 10 tisíc kusů nevybuchlé munice, informovalo ministerstvo obrany na svých stránkách.

„Pyrotechnik má k sobě pomocníka, který funguje jako odkrývač detekovaného předmětu. V mnoha případech to byl kus drátu, podkova či plechovka, kterých zde zůstaly po vojácích nepočítaně, ale také nevybuchlá munice, které bylo nalezeno 9 848 kusů,“ citoval armádní server jednoho z pyrotechniků.

Brdy bez armády

Vojenský újezd Brdy zanikl po devadesáti letech v lednu 2016. Přes 260 kilometrů čtverečných bývalého vojenského cvičiště symbolicky předal ministr obrany Martin Stropnický v Jincích pracovníkům nově vzniklé chráněné krajinné oblasti.

Veřejnost zatím mohla využívat jen zhruba čtvrtinu kvůli nevybuchlé munici.

Většinu tvoří lesy. Zbylou část vojáci využívali jako speciální dělostřeleckou a leteckou střelnici.

Z velké části šlo podle něj o munici z poválečné doby, kterou používaly armády bývalé Varšavské smlouvy. Nejběžněji šlo o dělostřeleckou, raketovou a tankovou munici. Objevili ale také německá munice z 2. světové války.

V lednu 2016 došlo ke zrušení vojenského újezdu Brdy a na jeho místě vznikla Chráněná krajinná oblast. Aby území mohlo být po několika desítkách let zpřístupněno veřejnosti, bylo nutné provést pyrotechnickou asanaci a zabezpečit munici, která zůstala na povrchu. To měly na starosti čtyři desítky vojáků, kteří denně prošli 15 až 20 hektarů území.

Využili metodu takzvaného povrchového sběru munice, kdy v rojnicích za odborného dohledu pyrotechnika systematicky procházeli terén. Ve vytipovaných místech, zejména na střelnicích a dopadových plochách, pak prováděli takzvaný hloubkový pyrotechnický průzkum s využitím detektorů kovů. Místa v takových případech prohledávali až do třiceticentimetrové hloubky.

V Brdech ale podle armády ještě zůstávají lokality, kde nebylo možné pyrotechnický průzkum provést. Trvalý zákaz vstupu proto platí v šesti vytipovaných lokalitách, které sloužily jako dopadové plochy při výcviku a které jsou nevybuchlou municí kontaminované. Jde o Posádkové cvičiště Jince a ochranné pásmo tohoto cvičiště, cílové dopadové plochy Jordán a Tok, prostor bývalé pěchotní střelnice Kolvín, prostory Padrťských rybníků a oblast Přední a Zadní Bahna.

I mimo tyto lokality se v oblasti nachází další těžko přístupné plochy, jako skály, vodní plochy, močály, bahniska, strže nebo lesní školky, které nebylo možné vyčistit právě kvůli stíženému přístupu.

inc natoaktual.cz