Afghánci jednají s Pákistánem o ochraně hranic

Vydáno 08.12.2006
Afghánští představitelé otevřeli klíčová jednání se sousedním Pákistánem o ochraně společné hranice. Právě přes ni v nepřístupném horském terénu se na afghánský východ a jih dostávají noví a dobře vyzbrojení rebelové Talibanu.  

Jednání s pákistánským šéfem diplomacie Khuršídem Kasurim začalo v Kábulu ve čtvrtek. Rozhovorů se kromě afghánského ministra zahraničí Randžína Dadfara Spanty účastní i prezident Hamíd Karzáí.

Vztahy mezi oběma muslimskými zeměmi byly dosud napjaté. Afgánští představitelé několikrát obvinili Pákistán, že v nepřístupných horských oblastech poskytuje útočiště bojovníkům bývalého afghánského vládního hnutí Taliban a teroristům Al-Kajdy.

Rebelové mají mít na pákistánské straně hranic několik dobře opevněných výcvikových základen, kde se ukrývají a odkud vyrážejí zpět do boje především na jihu a východě Afghánistánu.

Pákistán obvinění odmítá s tím, že na boj s Talibanem v odlehlých částech země nemá prostředky ani sílu, když jsou obě strany hranice obydlené především Paštunskými kmeny, které Taliban podporují.

O společné ochraně hranice hovoří Afghánistán i Pákistán od svržení talibanského režimu v Afghánistánu v roce 2001.

Zvláštní pověřenec OSN pro Afghánistán Tom Koenings podle agentury AP doufá, že nynější rozhovory by mohly zastavit neustálé hašteření mezi oběma zeměmi a vést ke spolupráci. "Měli by zapomenout na slovní potyčky a spolupracovat na činech," citovala AP jeho prohlášení adresované představitelům obou zemí.

Rebelové napadají alianční konvoje
Jen několik hodin před začátkem klíčových rozhovorů zaútočili povstalci Talibanu na konvoj NATO v jižní provincii Kandahár. Při sebevražedném útoku byli zabiti nejméně dva civilisté, dalších dvanáct lidí bylo zraněno.

Podle mluvčího mezinárodních jednotek ISAF Jasona Chalka, exploze nezranila žádného z vojáků NATO. Během posledních jedenácti dnů jde o sedmý sebevražedný útok rebelů v oblasti.

Letošní počet obětí v Afghánistánu se vyšplhal na 4000, čtvrtinu tvoří civilisté. Nejhorší situace je právě na jihu a východě země u hranic s Pákistánem. - více zde

V Afghánistánu nyní operuje 32 tisíc vojáků pod velením NATO, kteří usilují o stabilizaci země a potlačení talibanských vzbouřenců.

V provincii Kandahár, která je tradiční baštou bojovníků Talibanu, jsou útoky na alianční a americké jednotky na denním pořádku. - více zde

inc natoaktual.cz