Záložní rota se vrací z Kosova

Vydáno 04.07.2008
První část záložní jednotky českých vojáků se vrátila z mise KFOR v Kosovu zpět do Česka. Posily do oblasti v květnu urychleně povolal velitel sil ve střední části Kosova generál Gerard Hegarty.  

"Hlavním úkolem roty bylo udržování klidného a bezpečného prostředí v určeném prostoru odpovědnosti," uvedla mluvčí českého kontingentu v Kosovu Andrea Langerová.

První část záložní roty Foxtrot o síle 116 vojáků odletěla zpět do Česka v úterý. Další vojáci se budou vracet v následujících týdnech.

Posily povolal květnu do mise velitel mezinárodních sil ve střední části Kosova generál Gerard Hegarty. Během roku vojáci záložní jednotky plní běžné úkoly doma v České republice, v případě potřeby při zhoršení bezpečnostní situace v Kosovu však mohou být povoláni do mise.

Do ní musí vojáci vyrazit do pěti dnů od aktivace. Česká republika se totiž zavázala, že kromě stálého kontingentu v Kosovu v případě potřeby vyšle záložní rotu. Veškerý potřebný materiál a techniku má proto jednotka připraveny už v Kosovu.

Jednotka může být nasazena k řešení krizových situací, například pro obsazení kontrolních stanovišť, k ochraně důležitých objektů nebo k operacím na zvládání davů.

Předtím velitel mezinárodních sil ve střední části Kosova povolal českou záložní jednotku s označením Foxtrot (F-Coy) počátkem letošního února.

Vojáci tehdy během šestitýdenní mise zasahovali na kosovské hranici proti srbským demonstrantům, kde zhruba 150 vojenských veteránů pálilo pneumatiky a házelo kamení na protest proti vyhlášení kosovské nezávislosti.

Denně pak příslušníci F-Coy hlídkovali na přechodu Gate 4 a monitorovali situaci podél administrativní kosovsko-srbské hranice.

V Kosovu v současnosti působí na 400 českých vojáků. Kvůli nedávným protestům proti vyhlášení nezávislosti Kosova monitorují kosovsko-srbskou hranici v délce sto kilometrů a pravidelně hlídkují podél pomyslné dělicí čáry společně se srbskými vojáky. Armáda v následujících týdnech plánuje pravidelné střídání vojáků.

inc natoaktual.cz