Vypálí poslední salvu z raketometů, pak zbraň pošlou do důchodu

Vydáno 26.10.2010
Dělostřelci si dnes ve vojenském prostoru Brdy naposledy vypálí ostrou salvu ze 122milimetrových raketometů. Koncem roku chce armáda tuto zbraň vyřadit.  
Vojáky ze 132. smíšeného dělostřeleckého oddílu z Jinců čekají ostré střelby z raketometů vz. 70, které vyvrcholí "poslední salvou".

Jak informovalo ministerstvo obrany, na konci letošního roku bude tato zbraň vyřazena z výzbroje jednotky. Bude to tak vůbec poslední střelba z tohoto systému, který dělostřelcům sloužil bezmála čtyřicet let.

Raketomet 122 mm vzor 70 je považován za československou zbraň. Je to dělostřelecký čtyřicetihlavňový systém s lehce pancéřovanou kabinou pro obsluhu na podvozku Tatry T-813.

Díky vysoké přepravní rychlosti, dobrým manévrovacím schopnostem a průchodnosti v terénu je tento systém považován za účinnou mobilní zbraň. Umožňuje pálit salvami i jednotlivými ranami. Dostřel je 20 kilometrů, maximální rychlost vozidla 80 kilometrů za hodinu. Obsluhu tvoří čtyři osoby. Munici, kterou s sebou vozidlo veze, tvoří 80 raket.

Ničivá síla jednotky vyzbrojené raketomety je ohromná. Jediná baterie může v jednom okamžiku ničit plochu o rozloze 2 tisíce krát 400 metrů. Raketomety vzor 70 mají ve výzbroji dvě desítky zemí po celém světě. Gruzínská armáda je použila během bojů o Jižní Osetii a ruské invaze do Gruzie v létě 2008.

inc natoaktual.cz