Vyčerpaný a spokojený, říká reportér

Vydáno 05.05.2004
"Jsem unavený až vyčerpaný. Můj bezprostřední pocit je, že bych do toho znovu nešel, ale až se mi to vše uleží, určitě budu mluvit jinak," říká první a zatím poslední český embedd v Iráku, redaktor Lidových novin, František Šulc, po absolvování letošního kurzu přežití ve Vyškově.  

Za nejdůležitější František považuje, že si v kurzu mohl otestovat sám sebe.

Jak jsi se otestoval?
"V zásadě to se mnou není ještě tak špatné, jak jsem si myslel. Zjistil jsem u sebe řadu nedostatků zejména v oblasti fyzických dovedností a schopností. Jediná věc, kterou jsem tak úplně neprošel, bylo lezení.

S výškami mám větší problém, než jsem předpokládal. Možná, že bych to i zvládnul, ale potřeboval bych pomalejší přístup ze strany instruktorů, na což samozřejmě nebyl čas. Vylezl jsem do poloviny skály, podíval jsem se dolů a…rychle jsem se vyšplhal nahoru s poznámkou, že toto tedy už nikdy v životě!."

V čem spatřuješ hlavní přínos kurzu?
"Na prvním místě je to výcvik pro minová nebezpečí, který byl velmi dobře koncipován. To je nesmírně důležitá věc, protože když vyjedeš do krizové oblasti, s minami se potkáš prakticky nejčastěji.

Potom je to zdravověda a také takové psychické testy jako lehnout si pod jedoucí tank. Zajímavé pro mě bylo dozvědět se, kam vidí tank a kde má mrtvý úhel."

Vylepšil by jsi něco v kurzu přežití?
"Určitě bych rozšířil výcvik pro minová nebezpečí. A taky bych rozšířil kurz o davové scény, s nimiž se novinář venku často setkává, když, například, pokrývá demonstrace či různá srocení lidu. Existují určité zásady, jak se chovat vůči davu, který se stává nepřátelským."

Podělíš se s námi o nějakou 'veselou historku' z kurzu?
"Dotaz, jestli je vidět sojka, když letí v noci, fakt neměl chybu. Ale my jsme se přece smáli pořád, takže teď si momentálně nemohu na nic vzpomenout. Vlastně ano, ale to zní komicky až nyní, v tu chvíli to vtipné vůbec nebylo.

Když jedna naše kolegyně, která se bojí výšek, se vyšplhala po laně několik metrů nad zemí, instruktor na ni začal křičet: Nespadni, máš špatně uvázaný uzel!"

Autorka článku je spolupracovnicí natoaktual.cz a letošní účastnicí kurzu přežití.

Pavla Jedličková natoaktual.cz