Vondra představil tým, který připraví koncepci armády

Vydáno 30.08.2010
Ministr obrany Alexandr Vondra dnes oficiálně představil patnáctičlenný tým expertů, kteří připraví novou koncepci české armády pro nadcházejících deset až patnáct let. V čele odborníků je bývalý ministr obrany a náměstek generálního tajemníka NATO Jiří Šedivý.  

Skupina složená z vojáků, civilních expertů a také zástupců nevládních organizací má za úkol připravit jasnou vizi a směřování české armády pro příští roky.

Takzvaná Bílá kniha obrany má vycházet z nové bezpečnostní strategie NATO, kterou připravuje do podzimního summitu v Lisabonu tým pod vedením bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové.

Podle Vondry mají být ozbrojené síly přiměřené velikosti státu. Armáda nemůže mít všechny typy vojsk, ale nemá z ní být ani žádná "cizinecká legie", která by pouze sloužila v zahraničních misích. Dokument by měl být hotov příští rok v březnu a první změny by měly začít v roce 2012. "Mnozí lidé už jsou, pokud jde o armádu a ty opakované pokusy reformovat, poněkud unaveni," připustil Vondra.

Cílem podle Vondry nalézt rovnováhu mezi ambicemi armády a jejími úkoly danými ústavou.

V čele skupiny je Jiří Šedivý, který působil jako ministr obrany v první Topolánkově vládě a poté jako náměstek generálního tajemníka NATO pro obrannou politiku a plánování. "Dokážu si představit, že pokud neprovedeme potřebné systémové reformy, skončíme za patnáct let jen s jakousi zbytkovou armádou, stárnoucí a morálně podlomenou, materiálně zanedbanou a technicky zaostalou," uvedl Jiří Šedivý.

Resort obrany budou v odborné komisi zastupovat vedoucí oddělení poradců ministra obrany František Šulc, ředitel sekce obranné politiky a strategie Ivan Dvořák a první zástupce náčelníka Generálního štábu Miroslav Žižka.

Z expertů mimo resort obrany se na Bílé knize obrany budou podílet bývalý ministr obrany Luboš Dobrovský, ředitel Centra transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO Jan Jireš, Zdeněk Kříž z katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Masarykovy univerzity v Brně, režisér a příslušník Aktivních záloh Václav Marhoul, František Ochrana z katedry veřejných financí Vysoké školy ekonomické v Praze, David Ondráčka, ředitel Transparency International ČR, Šimon Pánek, ředitel organizace Člověk v tísni, Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý, bývalý velvyslanec v Iráku a nyní ve Slovinsku Petr Voznica a Libor Stejskal z Centra pro sociální a ekonomické strategie Univerzity Karlovy.

Ministerstvo obrany bude muset stejně jako letos velmi výrazně šetřit. Zatímco letos je rozpočet obrany zhruba 49 miliard korun, příští rok by měla mít armáda o pět miliard méně. Kromě provozních, investičních i mandatorních výdajů se úspory dotknout pravděpodobně i platů vojáků a občanských zaměstnanců. Očekává se i další propouštění.

inc natoaktual.cz