Vojenské týmy z Evropy soupeří u Vyškova v přežití

Vydáno 05.10.2009
Na Vyškovsku začíná mezinárodní armádní závod Summer Survival. Dvacítka vojenských týmů z Evropy soupeří v umění přežít v neznámém terénu.  

"Závod vyžaduje vysokou úroveň tělesné zdatnosti, psychické odolnosti a bezpečné zvládnutí základních dovedností ve všech oblastech speciální tělesné přípravy a střelby z ručních zbraní," uvedla Monika Nováková z Velitelství výcviku ve Vyškově, které závod s nálepkou mezinárodního mistrovství české armády pořádá.

Na tříčlenná družstva čekají náročné mnohakilometrové pěší přesuny, střelba z ručních zbraní, orientace v terénu, potápění, překonávaní nejrůznějších přírodních překážek.

Klání ve speciálním vojenském víceboji se účastní dvacítka týmů z České republiky, Maďarska, Německa, Rakouska, Turecka a Velké Británie. Pětidenní závod prověří, zda vojáci dokážou přežít ve volné přírodě na zcela neznámém území.

"Trasa a úkoly závodu vycházejí z pohybu a pobytu vojáka v neznámém terénu při plnění úkolů v odloučení. Zařazeny jsou úkoly prověřující schopnosti jednotlivců pružně reagovat, logicky myslet a improvizovat i schopnost účinně spolupracovat a komunikovat ve skupině," uvedla Nováková.

Velitelství výcviku letos pořádá již devátý ročník tohoto závodu. Podobnou soutěž v extrémních horských podmínkách organizuje armáda každou zimu pod názvem Winter Survival v Jeseníkách.

inc natoaktual.cz