Vojáci prověří v Boleticích své schopnosti v kurzu Komando

Vydáno 10.03.2008
Ve výcvikovém prostoru Boletice vrcholí speciální vojenský kurz Komando. Prověřuje bojové schopnosti vojáků ze 4. brigády rychlého nasazení a především jejich velitelů.  

Zvláštního kurzu, zaměřeného na bojové schopnosti v malých jednotkách, se účastní 90 vojáků.

Během dvou týdnů vojáci procvičují plánování boje a operací, ale i samotné plnění úkolů - od přesunů, kontaktu s nepřítelem, průzkumu objektů, přes vytváření léček, navádění dělostřelecké a minometné palby až po přivolání letecké podpory.

"Celý kurz je velmi fyzicky i psychicky náročný, teoretická příprava je střídána praktickým procvičováním získaných znalostí," uvedla mluvčí 4. brigády rychlého nasazení Lada Kovářová. 

Kurz má hlavně prověřit znalosti a schopnosti velitelského sboru při plánování, řízení a velení. Každý absolvent obdrží certifikát.

Kurz Komando lze co do náročnosti srovnat s podobným druhem výcviku, který probíhá v ostatních armádách NATO. Řada instruktorů a velitelů podobné kurzy absolvovala v USA, ve Velké Británii nebo Francii.

Velitelem této speciální přípravy je kapitán Lukáš Stejskal ze 43. výsadkového mechanizovaného praporu z Chrudimi. Sám už absolvoval kurzy Commando druhého stupně ve Francii, Rangers v USA a kurz výcviku boje v rovníkovém pralese Francouzské Guyany, který organizuje Cizinecká legie francouzské armády.

Letošní kurz Komando podle Kovářové probíhá v několika cyklech, aby jím mohli projít všichni velitelé 4. brigády rychlého nasazení.

"Kurz se opakuje vzhledem k nově získaným zkušenostem a znalostem příslušníků 4. brigády. A to nejen v ostatních speciálních kurzech v Česku i v cizině, ale zejména v závislosti na zkušenostech získaných v zahraničních operacích," dodala Kovářová.

inc natoaktual.cz