Vojáci NATO zabili velitele Talibanu v oblasti, kde působí Češi

Vydáno 09.12.2008
Jednotky NATO v Afghánistánu zabily během speciální operace velitele Talibanu, jehož ozbrojenci mají na svědomí řadu útoků na mezinárodní vojáky i civilisty v provincii Lógar. Právě tam působí český provinční rekonstrukční tým, který se letos stal terčem útoku již několikrát.  

Polní velitel Talibanu Mohammad Bobi byl zabit v oblasti kolem správního střediska Pol-e´Alam během noční operace zaměřené na jeho dopadení, potvrdilo velitelství ISAF. Jeho smrt podle agentury AP potvrdily úřady dnes.

Bobi byl podle afghánských úřadů a jednotek ISAF zodpovědný za celou řadu sebevražedných útoků na mezinárodní i vládní oddíly. Na svědomí má pak i únosy a mučení civilistů v provincii Lógar.

Právě v této provincii působí od jara i český provinční rekonstrukční tým, složený z vojáků a civilních expertů, který má na starosti obnovu a rozvoj celé oblasti.

Terčem útoků militantních povstalců Talibanu se stali už několikrát i čeští vojáci. Naposledy v polovině listopadu najelo vozidlo Humvee s českými vojáky na nastraženou nálož. Při výbuchu byla tříčlenná posádka zraněna.

Ozbrojenci už několikrát zaútočili raketami i na základnu Shank, odkud český tým operuje. Koncem dubna přišel o život český voják, když terénní vůz, v němž se vracel se spolubojovníky z akce, najel na nastražený improvizovaný výbušný systém. Při útoku byli další čtyři čeští vojáci zraněni.

Lógar leží jihovýchodně od afghánské metropole Kábulu a v posledních měsících se tam bezpečnostní situace zhoršila. Kromě českých vojáků v oblasti působí několik tisíc amerických vojáků.

inc natoaktual.cz