Vojáci ISAF zabili klíčového velitele Talibanu

Vydáno 05.11.2008
Vojáci NATO zabili jednoho z klíčových velitelů Talibanu v jižním Afghánistánu mullu Zijauddina. Během pečlivě připravované a utajované operace jednotky ISAF navíc zajaly dalšího z velitelů v provincii Hílmand mullu Mašára.  

O úspěšné operaci namířené proti velení Talibanu v okolí měst Laškargáh a Musa Kala informovalo velitelství mezinárodních sil.

"Bude to mít bezprostřední vliv na další pokusy Talibanu pokračovat v jeho nechvalné taktice ve městě Musa Kala," konstatoval velitel jednotek ISAF v oblasti generál Richard Blanchette.

Podle něj ztráta dvou důležitých polních velitelů navíc jistě ochromí schopnosti povstalců plánovat další útoky v celé provincii Hílmand.

Na mullu Zijauddina a jeho bojovníky zaútočili vojáci NATO koncem října. Velitel Talibanu byl při akci těžce zraněn a na následky poté zemřel. Zijauddin měl na svědomí řadu útoků proti afghánským bezpečnostním silám i mezinárodním jednotkám a je spojován i se skupinou povstalců, která v září v provincii Hílmand unesla 160 afghánských stavebních dělníků a inženýrů.

Provincie Hílmand patří k nejnebezpečnějším oblastem Afghánistánu. K útokům na koaliční jednotky i mezinárodní síly zde dochází prakticky denně.

Při poslední rozsáhlé protipovstalecké ofenzivě jednotky NATO v říjnu v okolí střediska Laškargáh zabily nejméně 65 ozbrojenců. Další desítky povstalců zemřely při bojích v distriktu Nad Alí, který byl až dosud pod kontrolou ozbrojenců.

Počátkem září svedli vojáci ISAF a afghánské armády několikadenní "bitvu" s Talibanem, když zajišťovali největší a nejnáročnější logistickou operaci posledních let. Stovka vojenských vozidel vezla k přehradě Kadžaki novou turbínu.

Do operace se zapojilo na čtyři tisíce vojáků, desítky helikoptér a obrněných vozidel. - více o přepravě turbíny nebezpečným územím čtěte zde

inc natoaktual.cz