Unikátní soutěž o NATO startuje, vítězové se podívají na ponorky

Vydáno 22.02.2010
V České republice a další desítce zemí Evropy právě odstartoval jubilejní desátý ročník unikátní středoškolské soutěže Aliante. Pro vítěze je připravena prázdninová cesta, kterou nelze pořídit v žádné cestovní kanceláři.  
Soutěž Aliante, která nemá ve světě obdoby, je určena pro dvojčlenné týmy studentů ve věku 15 až 19 let.

"Smyslem je zvyšovat povědomí studentů o historii, geografii, politologii, ale především bezpečnostní problematice a Severoatlantické alianci. Širší rozhled v těchto oblastech jim pomůže lépe se orientovat v každodenním dění a umožní jim lépe vnímat souvislosti jednotlivých událostí," uvedl Zbyněk Pavlačík ze sdružení Jagello 2000, které soutěž každoročně pořádá.

ALIANTE 2010
Vše o unikátní soutěži pro středoškoláky

Jedinou podmínkou účasti soutěžních týmů je studium na střední škole, e-mailová adresa a registrace. Na soutěžní týmy středoškoláků letos opět čekají na úvod dvě vědomostní kola. Nejlepší postoupí do mezinárodního finále zaměřeného na fyzickou a psychickou kondici. Letos se uskuteční v Gruzii, ve vojenské škole horského výcviku poblíž města Sačchere, nacházejícím se uprostřed Kavkazu.

A na vítězné týmy opět čeká atraktivní prázdninová cesta. V minulých ročnících vítězové navštívili například vojenské základny v USA, podívali se za polární kruh v Norsku nebo procestovali Velkou Británii či Španělsko.

Pro letošní vítěze je připravena cesta po Polsku. Mezi hlavní lákadla by měla patřit návštěva přístavu polského námořnictva v Gdyni včetně válečných lodí a ponorek.

Už po deset let se soutěže účastní tisíce studentů z Česka i zahraničí. Letos kromě České republiky také středoškoláci z Gruzie, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Nizozemí, Polska, Slovenska, Velké Británie a poprvé i z Černé Hory. Ve speciální podobě se navíc Aliante 2010 uskuteční znovu na Ukrajině.

inc natoaktual.cz