natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Česko daruje Ukrajině další zbraně za 400 milionů. Vlak s municí už dorazil

    27. února 2022  10:07,  aktualizováno  13:30
    Česká republika vypravila zvláštní vlak naložený zbraněmi a municí na pomoc Ukrajině. V neděli po poledni už zásilku obdržela ukrajinská strana. Česko věnuje Ukrajině další vojenský materiál za 400 milionů, rozhodla v neděli vláda.  

    Vlak s municí a zbraněmi na Ukrajinu (27. února 2022) | foto: Armáda ČR

    „Květinami ve vlasech banditu Putina nezastavíme,“ prohlásila ministryně obrany Jana Černochová k další vojenské pomoci Ukrajině.

    „Posíláme kulomety, útočné pušky, pistole, náboje i dělostřeleckou munici,“ potvrdilo na twitteru v neděli ráno ministerstvo obrany a zveřejnilo rovněž a zveřejnilo krátké video s odjezdem vlaku.

    Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) předtím v sobotu uvedla, že Česko na Ukrajinu posílá 30 tisíc pistolí, 7 tisíc útočných pušek, 3 tisíce kulometů, odstřelovačské pušky Dragunov a Falcon a asi milion nábojů. Celkem za 188 milionů korun.

    Darované zbraně a munici si Kyjev převezme na dohodnutém ale blíže nespecifikovaném místě. Po poledni už ministryně Černochová potvrdila, že zásilku už přebírá ukrajinská strana. 

    Vláda v neděli zároveň rozhodla, že Ukrajině poskytne další vojenské vybavení za 400 milionů korun. Černochová v ČT složení další dodávky neupřesnila. Uvedla jen, že nepůjde o lehké zbraně.

    „Mockrát děkujeme, je to výborná zpráva. Chtěl bych ocenit rychlou pomoc České republiky,“ uvedl ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

    Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci po jednání vlády potvrdil, že Česko je schopné další vojenský materiál dopravit Ukrajině v řádu hodin a příslušné kroky se podle jeho slov už činí.

    „Z bezpečnostních důvodů nemůžu specifikovat, o jaký materiál se jedná. Je to jiný typ zbraní, než jsme schvalovali předtím,“ uvedl.

    Zbraně nabídlo také ministerstvo vnitra a městské policie. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v sobotu uvedl, že kvůli složité byrokracii s vyskladněním a odepsáním zbraní nestihne jeho ministerstvo armádní zásilku. K pomoci se ale připojí v dalších dnech.

    Ministerstvo průmyslu a obchodu také v sobotu připravilo nákup i přepravu stovek tun pohonných hmot, které Česko daruje Ukrajině. Detaily však z bezpečnostních důvodů nezveřejnilo.

    Německo mění názor

    Německá vláda změnila názor a rozhodla se poskytnout Ukrajině zbraně na pomoc v boji proti Rusku. Spolkový kancléř Olaf Scholz oznámil, že Berlín poskytne Kyjevu přes třetí zemi 1 000 protitankových zbraní a 500 raket Stinger.

    „Ruská invaze na Ukrajinu znamená zlom. Ohrožuje to celé naše poválečné uspořádání. V této situaci je naší povinností udělat vše, co je v našich silách, abychom pomohli Ukrajině bránit se proti invazní armádě Vladimira Putina,“ prohlásil Scholz.

    Zbraně chce Berlín na Ukrajinu dodat přes Nizozemsko. To rovněž avizovalo, že co nejrychleji dodá Ukrajině 200 střel Stinger a 50 protitankových zbraní se 400 střelami.

    Německá vláda také dala svolení k předání několika houfnic ráže 122mm Estonsku, které zbyly po východoněmecké armádě. Houfnice byly vyrobeny v 50. letech v tehdejším Sovětském svazu a byly jimi vyzbrojeny některé armády zemí východního bloku, včetně zaniklé Německé demokratické republiky (NDR) nebo Ukrajiny.

    Agentura Reuters informovala, že Francie se rozhodla poslat na Ukrajinu obranné vojenské vybavení. Podle mluvčího francouzské armády Paříž zvažuje také vyslání útočných zbraní.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media