natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Noční údery na Kyjev i Charkov. Ukrajinci houževnatě pokračují v odporu

    28. února 2022  7:40
    Ukrajinská metropole Kyjev i druhé největší město Charkov mají za sebou další noc ruských leteckých úderů a raketových útoků. Velitel obrany Kyjeva Alexandr Syrskij ale uvedl, že veškeré snahy Ruska se podařilo odrazit.  

    Ruský útok na Ukrajinu (24. února 2022) | foto: sociální média/@SESU_UA

    Ruské jednotky v noci necílily pouze na Kyjev. Město Černigov na severu Ukrajiny vyhlásilo po třetí hodině ranní letecký poplach, informoval server The Kyiv Independent. Raketa zasáhla obytnou budovu v centru města, spodní patra začala hořet. Počet zraněných zatím není známý, uvedla agentura Unian.

    Rakety v noci zasáhly také severoukrajinské město Žitomir, oznámilo velení ukrajinských pozemních sil na Facebooku.

    V noci na pondělí startovaly z Běloruska stíhačky směrem na Ukrajinu, uvedla Státní služba pro speciální komunikace a ochranu informací.

    Už dříve víc zdrojů rovněž uvádělo, že v pondělí v brzkých ranních hodinách pravděpodobně vzlétne první transportní letoun Iljušin Il-76 s běloruskými výsadkáři, kteří budou nasazeni proti Ukrajině.

    Směrem ke Kyjevu se pohybují také rozsáhlé ruské pozemní jednotky, uvedla v neděli na základě nejnovějších satelitních snímků společnost MAXAR. Kolona má být pět kilometrů dlouhá a kromě tanků, obrněnců a dělostřelectva ji tvoří cisterny s palivem. Kvůli jeho nedostatku byl předchozí postup ruských tanků ukrajinským územím velmi pomalý. Konvoj se v neděli nacházel nedaleko ukrajinského města Ivankiv, které leží asi 60 kilometrů od Kyjeva na západním břehu řeky Dněpr.

    Podle Pentagonu už Rusko nasadilo v bojích na Ukrajině zhruba 100 tisíc vojáků, tedy asi dvě třetiny vojsk, které předtím týdny Moskva shromažďovala okolo ukrajinských hranic.

    Z Ukrajiny už kvůli ruské invazi uprchlo nejméně 368 tisíc lidí, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Na 300 tisíc lidí zamířilo do zemí Evropské unie, zhruba polovina do Polska., uvedla eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johansson.

    Ukrajinské úřady hlásí, že při ruských útocích přišlo od čtvrtka o život 352 lidí a z toho 14 dětí. Zraněno bylo 1 684 obyvatel.

    Ukrajinský generální štáb ve večerní situační zprávě uvedl, že od počátku invaze přišlo Rusko nejméně o 4 500 vojáků, 27 letadel, 26 vrtulníků 150 tanků a 700 různých vozidel.

    Rusové narazili, tvrdí rozvědka

    Podle estonské rozvědky Välisluureamet (EFIS – Estonian Foreign Intelligence Service) musela ruská invazní vojska změnit v neděli taktiku, protože narazila odpor, který nečekala.

    „Hlavním cílem Ruské federace zůstává svrhnout nebo donutit ukrajinskou vládu k ústupkům, které jsou samy o sobě pro vládu destruktivní. K dosažení tohoto cíle se ruské síly nadále snaží zničit ukrajinské vedení a ozbrojené síly. Pád Kyjeva je důležitý pro zničení vedení a zajištění morální porážky,“ uvedla tajná služba.

    Upozornila ale, že pád Kyjeva nemusí znamenat pád Ukrajiny. Pokud bude zajištěno vedení země a jeho prostřednictvím odpor, válka o Ukrajinu neskončí. Ukrajinská vláda ukázala, že Kyjev nezůstane sám a aktuálně nic nenasvědčuje tomu, že by metropole měla padnout, natož bez boje.

    Další oblastí soustředění ruských sil bude podle tajné služby pravděpodobně Charkov, kde se Rusové v příštích dnech pokusí o průlom. Směrem na Charkov se útok zastavil už první noc bojů. Ruská vojska přisunula z Běloruska k městu v sobotu těžké dělostřelecké brigády 2S4 a 2S7, aby prolomily obranu Ukrajiny.

    Estonská rozvědka upozornila, že během víkendu ruská vojska více než předtím útočila i na civilní infrastrukturu, což má za následek rostoucí ztráty mezi ukrajinskými civilisty.

    Na jihu se očekává vylodění v Oděse nebo ve směru na Oděsu, které bylo zatím odloženo. Výsadek má podle tajné služby podpořit ostřelování pobřežní oblasti.

    Taktika zvolená ukrajinskými ozbrojenými silami byla podle tajné služby zatím úspěšná, protože nepříteli sice umožnila postup až na předměstí měst, tam ale Rusové narazily na tvrdý odpor. Ukrajincům se též daří i s pomocí bezpilotních letounů úspěšně útočit na ruské logistické a zásobovací kolony. Na řadě míst ruští vojáci opustili techniku, protože neměli palivo.

    „Odpor ukrajinských ozbrojených sil a také obyvatelstva je houževnatější, než Rusko při plánování očekávalo,“ konstatovala estonská rozvědka. Navíc je zřejmé, že ruské politické a vojenské vedení je „stále nespokojenější“, protože útoky nepostupují požadovaným tempem a odpor Ukrajiny je mnohem silnější, než ruští představitelé předpokládali.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media