natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Česko posílá Ukrajině zbraně za 188 milionů. Kulomety, samopaly a náboje

    26. února 2022  12:24,  aktualizováno  16:30
    Česko dodá Ukrajině zbraně a munici za 188 milionů korun, oznámilo v sobotu ráno ministerstvo obrany. Půjde o kulomety, samopaly, odstřelovací pušky, pistole a tomu odpovídající munici. Obrana zajistí i přepravu na místo, které si Kyjev určí. Už v lednu darovaná dělostřelecká munice zatím zůstává ve skladech.  

    ilustrační snímek | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Podle ministerstva obrany jde o nový balík pomoci, který vláda schválila v sobotu. Kabinet Petra Fialy už v pátek schválil také dodávky například pohonných hmot, krve nebo krevní plasmy. Ukrajina o tuto pomoc už dříve požádala NATO.

    „Je to velmi důležitá pomoc,“ řekl v rozhovoru v ČT24 ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

    Na Ukrajinu chce Česko poslat 30 tisíc pistolí, 7 tisíc útočných pušek, 3 tisíce kulometů, několik desítek odstřelovacích pušek a asi milion nábojů. Celkem za 188 milionů korun.

    Podle ministryně obrany Jany Černochové, česko bezprostředně zajistí i dopravu na místo, které si určí ukrajinská strana. „Naše pomoc nekončí,“ uvedla na twitteru.

    Na tiskové konferenci později uvedla vláda musela schválit kvůli vojenskému materiálu výjimku. „Cílem je dostat všechno na Ukrajinu v co nejkratším čase. Ukrajina si dar převezme na domluveném místě,“ řekla s tím, že nemůže uvést podrobnosti o dopravě, ale zbraně budou poslány „bezprostředně“.

    Vláda už v lednu dříve pro Ukrajinu schválila 4 006 dělostřeleckých granátů ráže 152mm pro houfnice DANA za 30 milionů korun. Darovaná munice ale dosud zůstávala v českých skladech. Mluvčí ministerstva obrany David Jareš k tomu uvedl, že po podpisu smlouvy byla munice pro ukrajinskou stranu k dispozici a jednalo se o způsobu a termínu přepravy. „Ze strany ministerstva obrany není odvoz darované munice nijak blokován,“ dodal.

    Černochová také uvedla, že pokud by chtěl někdo z Česka pomáhat jako dobrovolník na Ukrajině, tak v tom nikomu nikdo nebrání. „Příslušníci ozbrojených složek nemohou jet bránit jiný stát, pokud jim prezident neudělí výjimku,“ varovala ale.

    Zbraně a munici v posledních týdnech na Ukrajina dodává řada členských zemí NATO. Podle šéfa Aliance Jense Stoltenberga v pátek na mimořádném summitu deklarovaly další státy nové dodávky zbraní Ukrajině včetně například systémů protivzdušné obrany.

    Slovensko poskytne Ukrajině vojenský materiál ve výši téměř 11 milionů eur. Konkrétně půjde o 10 milionů litrů nafty, 2,4 milionu. litrů leteckého benzínu a 12 tisíc kusů 120mm munice. Jak zdůraznil ministr obrany Jaroslav Naď, Slovensko posílá Ukrajině přesně to, o co požádala. 

    „Děláme přesně taková opatření, která Ukrajině pomohou. Včera proběhla donorská konference, jejímž výsledkem je, že Ukrajině pomáhá 27 z 30 členských zemí NATO,“ uvedl.

    Polsko v pátek potvrdilo, že na Ukrajinu dorazil konvoj s municí a zbraněmi. „Podporujeme Ukrajince, jsme solidární a rozhodně odmítáme ruskou agresi,“ uvedl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak.

    První zásilka obsahuje osm bezpilotních letounů, stovku minometů ráže 60 milimetrů i s 1 500 kusy munice, 1 770 dělostřeleckých granátů do houfnic ráže 152mm, více než 30 tisíc nábojů do protiletadlových kanónů ráže 23 milimetrů a 42 tisíc přileb. Polsko by mělo dodat ještě 10 tisíc útočných pušek Grot a protitankové řízené střely Javelin americké provenience.

    Už předtím Kyjev dostal masivní zásilky protitankových střel Javelin a NLAW z USA a Británie a také útočné pušky z Litvy.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media