natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Výrobce bojových vozidel stáhl jednu z žalob na obranu. Spor pokračuje

    5. června 2022  16:33
    Přeloučská společnost SVOS stáhla jednu z žalob na ministerstvo obrany kvůli nepřevzetí bojových vozidel Perun pro speciální síly. Jde o žalobu kvůli možnému poškození dobrého jména firmy. Hlavní spor však u soudu pokračuje.  

    Bojové vozidlo Perun 4x4 | foto: SVOS

    Výrobce bojových vozidel Perun, které měly sloužit jednotce speciálních sil, podal na sklonku roku 2019 dvě žaloby na ministerstvo obrany. Ministerstvo původně objednalo čtyři vozidla pro speciální síly za 94,5 milionu korun, ale později od smlouvy odstoupilo. Firma se cítí poškozena a s rozhodnutím obrany nesouhlasí. Ministerstvo vinu odmítá s tím, že rozhodne soud.

    Společnost SVOS se ale nyní jednu ze žalob, kvůli poškození dobrého jména firmy, rozhodla vzít zpět. Důvodem má být nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu, který v nesouvisející kauze „dospěl k závěru, že právnická osoba nemá právo na odčinění nemajetkové újmy způsobené (samotným) neoprávněným zásahem do své pověsti.“

    I když dle nové judikatury nemá společnost nárok na odškodnění za zásah do svých práv, chce pokračovat u soudu v hlavním sporu.

    „Náš postoj je neměnný a nadále trváme na tom, že naše společnost vyvinula a vyrobila bojové vozidlo pro speciální síly přesně dle představ Armády ČR a na základě jejich požadavků. Vozidlo splnilo požadavky, které byly v kupní smlouvě uvedené. Pokračujeme proto v soudním řízení v hlavním sporu, v němž má Obvodní soud pro Prahu 6 rozhodnout, nakolik byly parametry smlouvy splněny,“ uvedl generální ředitel firmy Jaroslav Černý.

    Věří, že u soudu se prokáže, že jeho společnost dodala to, k čemu byla smlouvou vázána, a tedy odstoupení od smlouvy nebylo zákonné. „Tím pochopitelně dojde i k potvrzení skutečnosti, že informace uvedené Ministerstvem obrany ČR byly lživé a poškodily nás,“ dodal.

    Kauza Perun míří k soudu. Výrobce bojových vozidel žaluje ministerstvo

    Jádrem sporu je dodávka čtyř bojových vozidel Perun, která měla sloužit už od podzimu 2018 vojákům elitní 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Ministerstvo si před časem objednalo celkem čtyři vozidla za 94,5 milionu korun.

    Vozidla však podle obrany „propadla“ u vojskových zkoušek a ministerstvo smlouvu v létě jednostranně vypovědělo. Firma to od počátku rezolutně odmítá s tím, že vojskové zkoušky byly velmi nestandardní s řadou porušení pravidel.

    I přes spor s ministerstvem firma dále pracuje na vývoji své řady vojenských a civilních pancéřových vozidel. Podle obchodního ředitele Štěpána Černého při tom společnost zúročuje zkušenosti nabyté i při vývoji vozidla Perun. „Velmi nás mrzí, že ministerstvo obrany nemá zájem na urovnání sporu dohodou. Výsledkem jeho postupu totiž je, že Armáda ČR vozidlem typu Perun dosud nedisponuje a nemá ani žádný obdobný typ ze zahraničí, ačkoliv ty poskytují nižší úroveň ochrany,“ řekl.

    Společnost SVOS, založená v roce 1992, patří k předním evropským výrobcům obrněných automobilů a je nástupcem století trvající výroby vojenské techniky v regionu. Na vojenském poli společnost nabízí od svého založení různé speciální vojenské platformy, mezi které patří například lehká průzkumná vozidla Kajman, obrněné varianty vozů Land Rover, obrněná vozidla Toyota Land Cruiser nebo obrněné kabiny pro nákladní automobily.

    Společnost se také zaměřuje na výrobu obrněných vozidel a limuzín pro VIP ochranu, pro přepravu cenin a vozidel zvláštního určení pro vojenské a policejní použití. Součástí portfolia je také výroba pancéřování a výroba neprůstřelných skel. Společnost vyrobila na 6 500 obrněných a chráněných automobilů různých modelů, které byly dodány vládním a nevládním provozovatelům ve více než 60 zemích po celém světě.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media