Summit: Turci se chystají na teroristy

Vydáno 25.06.2004
Turecké bezpečnostní síly mají připravené betonové bariéry, aby zatarasily centrum Istanbulu. Letouny AWACS budou monitorovat zónu nad městem a Bosporský průliv bude zčásti uzavřen. Taková nebývalá bezpečnostní opatření chystá Turecko pro summit NATO.  

Summit Severoatlantické aliance se bude v Istanbulu konat 28. a 29. června.

Úřady se obávají případného teroristického útoku ve městě, které se již stalo terčem atentátů extremistů napojených na Al-Káidu loni v listopadu. V uplynulých týdnech spáchaly v Istanbulu několik menších bombových útoků skupiny napojené na islamistické, kurdské a levicové radikály.

Na summitu jsou očekáváni mimo jiné americký prezident George Bush, britský premiér Tony Blair, francouzský prezident Jacques Chirac, ale také český prezident Václav Klaus a předseda vlády Vladimír Špidla.

"NATO je první terč, protože spojuje západní státy, které Al-Káida nejvíce nenávidí," prohlásil Jonathan Stevenson z Mezinárodního ústavu pro strategická studia v Londýně.

Obavy z teroristického útoku v Istanbulu vzrostly po atentátech z loňského listopadu, při nichž zahynula šedesátka lidí a na 750 osob utrpělo zranění. Útoky mířily na dvě synagogy, na britský konzulát a na pobočku londýnské banky. Za útoky stojí podle prokuratury turecká buňka napojená na Al-Káidu. Více zde.