Stropnický navštívil vojáky na Golanech. V Izraeli řešil obrannou spolupráci

Vydáno 17.01.2017
Smlouva na dodávku osmi moderních radarů pro českou armádu od izraelského státního výrobce IAI Elta by měla být podepsána do dvou měsíců. Během návštěvy Izraele a českých vojáků v misi na Golanských výšinách to uvedl ministr obrany Martin Stropnický.  

Ministr obrany Martin Stropnický na Golanských výšinách | foto: Armáda ČR

„Spolupráce našich zemí ve vojenské oblasti je dlouhodobě vynikající a chceme ji dále rozvíjet. Během dvou měsíců bychom měli podepsat smlouvu na osm špičkových izraelských radarů MADR, hodně si slibujeme i od již nastartované spolupráce v oblasti kybernetické obrany,“ uvedl Stropnický v Jeruzalémě po pondělním jednání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem.

Za osm 3D radiolokátorů, známých z izraelského systému protiraketové obrany „Iron Dome“, zaplatí ministerstvo obrany 2,9 miliardy korun. Část zařízení se ale bude vyrábět i v Česku.

Hlavními tématy společných rozhovorů byla aktuální bezpečnostní situace v Izraeli i ve světě a bilaterální vztahy České republiky a Izraele. Večer se ministr sešel se zástupci českých a izraelských obchodníků a podnikatelů. V úterý je na programu schůzka s izraelským ministrem obrany Avigdorem Liebermanem.

Cestu do Izraele ale Stropnický začal na Golanských výšinách, kde se setkal s českými vojáky působícími v misi UNDOF. „Dnes jsem se na vlastní oči přesvědčil o náročnosti mise UNDOF na Golanech. Naši vojáci tam odvádějí skvělou práci,“ řekl.

Ministr obrany Martin Stropnický na Golanských výšinách

Jednotky OSN na Golanech dohlížejí na klid zbraní v zóně separace mezi Izraelem a Sýrií. Vojenskou část mise UNDOF tvoří zástupci osmi zemí včetně Česka. Na velitelství mise v současné době působí dva čeští důstojníci a jedna důstojnice v pozicích plánovače, analytika a experta na informační technologie.

Mise UNDOF trvá od roku 1974. Vojáci dohlížejí na příměří po jomkipurské válce. Na hranicích mezi Izraelem a Sýrií vzniklo ochranné pásmo, do kterého nesmí vstoupit kromě příslušníků mise OSN žádní vojáci. Organizace spojených národů rovněž stanovila maximální počty vojáků a zbraní ve vzdálenosti 25 kilometrů od hranice zóny.

Mezi Golanskými výšinami a Sýrií je v ochranném pásmu jediný přechod u Kunajtry, který využívají jak pozorovatelé OSN, tak drúzové, kteří mají právo se pohybovat na izraelské i syrské straně linie.

Od roku 2013 zde však panuje neklidná situace způsobená konfliktem v Sýrii a pohybem ozbrojenců Islámského státu.

inc natoaktual.cz